Despre Theodor Aman se spune ca este unul dintre cei importanti pictori pe care i-a avut tara noastra, prin prisma valorii operelor semnate si a contributiei sale la intemeierea primelor scoli de Arte frumoase, la Bucuresti si Iasi. Nascut in anul 1831 pe meleaguri muscelene, inzestrat cu un talent artistic veritabil, Theodor Aman va surprinde ca nimeni altul pitorescul locurilor si atmosfera social-politica din Principatele Romane, inainte si dupa Mica Unire a lui A. I. Cuza de la jumatatea secolului al XIX-lea.
Desi constituie exemplul artistului intreg si multilateral, fiind atras de aproape toate ramurile artei cu diversele lor tehnici, Theodor Aman a reusit sa se remarce totusi ca pictor istoric. Cine nu recunoaste portretul lui Tudor Vladimirescu facut de Theodor Aman dupa moartea lui Tudor, pe baza marturiilor date de Panduri? Sau cine nu a auzit de lucrarea “Unirea Principatelor”, executata in maniera simbolica prin chipul a doua tinere, care par surori, imbracate in straie populare romanesti?
Prin operele sale Theodor Aman a preamarit eroismul poporului, intarindu-i increderea in fortele proprii si contribuind la formarea constiintei lui patriotice. In acesta privinta este concludent faptul ca la baza documentarii sale pentru tablourile istorice, au stat de cele mai multe ori textele publicate de Nicolae Balcescu si Al. Treboianu-Laurian. Scrierile celui dintai ii atrase atentia in mod deosebit asupra lui Mihai Viteazu ca simbol al luptei impotriva jugului turcesc.
La inceputul anului 1854 Aman picta “Batalia de la Oltenita”, episod din razboiul ruso-turc ce izbucnise cu cateva luni in urma. In acea vreme este posibil ca pictorul sa fi avut legaturi si cu Vasile Alecsandri, ilustrand poezia "Groaza”. Pentru lucrarea "Batalia de la Oltenita”el va primi o decoratiune turceasca: Medjdia.
Intre 1859 si 1865 activitatea lui Theodor Aman a fost foarte elaborata. Desi a pictat multe portrete, atentia sa a ramas atintita in primul rand asupra compozitiilor istorice, fiind foarte incurajat in acesta directie de Dimitrie Bolintineanu, pe atunci ministru al instructiunii publice.
Din anii 1870-1871 intram in perioada de maturitate a artistului. Aman fusese pana atunci un pictor de atelier, insa acum pictura in aer liber capata mai multa profunzime iar compozitiile istorice cunosc si ele unele modificari. Artistul se va debarasa de accentele teatrale care apareau in tablourile anterioare, cautand expresii mai apropiate de adevar. Aceste caracteristici le gasim in “Izgonirea turcilor la Calugareni”, tabloul pictat la 15 mai 1872, care reprezinta un pas mare inainte in domeniul picturii sale istorice. Si lucrarea “Moartea Lapusneanului”, inspirata din nuvela lui Costac Negruzzi, expusa tot in anul 1872, arata noua tendinta a artei lui Aman.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro