Editia tiparita a cotidianului The New York Times din 1 martie face o introducere de marca retrospectivei Lucian Pintilie de la Muzeul de Arta Moderna (1-12 martie), co-prezentata de ICR New York si muzeul american, prin publicarea unei cronici elogioase a filmului Niki Ardelean, colonel in rezerva (2003, Niki and Flo in varianta engleza), care are premiera americana in cadrul retrospectivei. Criticul A.O. Scott desemneaza filmul drept Critics’ Pick (recomandarea criticilor The New York Times). Versiunea integrala a articolului “Examining Romanian Fault Lines. Niki and Flo, a Film by Lucian Pintilie” poate fi accesata la: http://movies.nytimes.com/2012/03/01/movies/niki-and-flo-a-film-by-lucian-pintilie.html
Filmul Niki Ardelean, colonel in rezerva, avandu-l in rolul principal pe Victor Rebengiuc, are in cadrul retrospectivei integrale Lucian Pintilie de la MoMA o lansare in premiera pe ecranele americane, fiecare proiectie fiind urmata de un interviu filmat cu Lucian Pintilie despre realizarea filmului. Prima proiectie a filmului este programata pentru 1 martie, de la ora 16. Filmul va mai avea inca 5 proiectii in urmatoarea saptamana. In aceeasi zi, de la ora 19, in deschiderea oficiala a retrospectivei, Lucian Pintilie introduce filmul care l-a consacrat, capodopera sa Reconstituirea.
Alaturi de Lucian Pintilie se afla la New York, ca invitati speciali ai retrospectivei, actorii Victor Rebengiuc si Mariana Mihut, care in data de 3 martie vor face o introducere la De ce trag clopotele, Mitica?. Cei doi sunt si protagonistii unui eveniment special din cadrul retrospectivei, adresat comunitatii romanesti din SUA. Vineri, 2 martie, la sediul ICR New York, Victor Rebengiuc si Mariana Mihut poarta un dialog despre cariera lor in cinematografie cu criticul de film Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Filmului Romanesc de la New York.
Retrospectiva Lucian Pintilie a fost realizata de ICR New York in colaborare cu Laurence Kardish (Senior curator in cadrul MoMA) si Mihai Chirilov. Brosura dedicata evenimentului, publicata de ICRNY, care contine si programul complet al retrospectivei, este accesibila online la http://issuu.com/rciny/docs/lucian_pintilie_2012. Mai multe detalii si noutati despre retrospectiva Lucian Pintilie si activitatea ICRNY sunt disponibile pe Facebook (http://www.facebook.com/#!/RCINY) si pe siteul icrny.org.
Credit foto: ICR New York
I. C.
editor artline.ro
2 martie 2012