Un proiect care a fost anuntat inca din 2018 si care parea abandonat, “The Boogeyman” este regizat de Rob Savage, in timp ce scenariul este semnat de Mark Heyman, Scott Beck si Bryan Woods (cei doi fiind cunoscuti pentru “A Quiet Place”, un impresionant succes de critica si box office). Din distributie fac parte Christ Messina, Vivien Lyra Blair, Sophie Thatcher, Madison Hu sau Marin Ireland, si chiar daca nu este o adaptare fidela a povestirii lui King, trailerul este cu siguranta atragator pentru fanii prolificului autor si in general pentru fanii genului.
In “The Boogeyman”, Sadie si Sawyer trebuie sa accepte atat moartea mamei, trauma pe care este greu de crezut ca o vor depasi cu adevarat vreodata, cat si relatia distanta, tensionata, cu tatal lor. Un terapeut destul de cautat, Will incearca sa pastreze un fragil echilibru in familia care nu isi mai gaseste sensul, pana in ziua in care unul dintre pacientii sai, care pare stapanit de un delir incontrolabil, aduce in viata lor un fiinta supranaturala malefica.
Povestirea originala a fost publicata initial de Stephen King in 1973 in revista Cavalier si ulterior a fost inclusa in “Nightshift”, volum de proza scurta aparut cinci ani mai tarziu, in 1978, reeditat de mai multe ori ulterior si considerat de multi critici si cititori ca una dintre cele mai bune colectii de povestiri purtand semnatura lui King. In “The Boogeyman” un psihiatru il asculta rabdator pe pacientul convins ca o creatura malefic este pe urmele sale, si ca aceasta este responsabila pentru moartea celor trei copii ai sai. Chiar daca mortile au parut naturale, tatal este convins ca acea fiinta este pe urmele sale, si ca dupa copii va fi urmatorul in aceasta serie de “accidente”. Cu un final surpriza in maniera clasica pentru acest gen de povestire, este si una dintre cele mai bune din volum.
Mai multe dintre povestirile din “Nightshift” au fost deja ecranizate, cu mai mult sau mai putin succes, cum a fost “Graveyard Shift” (care a stat la baza unui film din 1990), “The Mangler” (ecranizata in 1995 in regia cunoscutului Tobe Hooper), “Trucks” (a inspirat “Maximum Overdrive” din 1986, pelicula regizata de King, din pacate un esec financiar si critic), “Sometimes They Come Back” (care a fost prima parte dintr-o serie) sau “Children of the Corn”, un alt inceput pentru o franciza longeviva, desi nu foarte apreciata de critici. Alte povestiri din “Nightshift” aveau sa stea la baza unor episoade din antologii sau sa fie incluse in pelicule ca mai putin cunoscutul (dar inspiratul) film Cat’s Eye din 1985, cu trei povestiri reunite intr-o singura naratiune, cu o distributie din care faceau parte Drew Barrymore, James Woods sau Alan King.
Este doar una dintre adaptarile pentru marele sau micul ecran ale unor scrieri de Stephen King, in continuare unul dintre cei mai ecranizati scriitori din toate timpurile. In 2023 ar trebui sa apara un prequel Pet Sematary, posibil si noul film inspirat de romanul clasic Salem’s Lot (un alt proiect indelung amanat), si sunt sanse ca fanii sa se bucure de versiuni cinematografice ale unor carti ca “Marsul cel lung” sau “Dintr-un Buick 8”. Tot in acest an au fost anuntate mai multe seriale, ca “Billy Summers”, “Institutul”, o miniserie inspirata de “Carrie”, primul succes pentru King (ecranizat in trecut de Brian de Palma) “Later” si (posibil) mult asteptata serie “Talismanul”.
Foto: imdb.com