Este dificil, daca nu chiar imposibil, sa aduni intr-o singura arhiva tot ce s-a publicat vreodata despre cei patru Beatles (pentru a nu mai pomeni si carierele solo, dupa despartirea care a socat o lume intreaga). Studii, carti, monografii, biografii, volume despre trupa, despre John, Paul, Ringo sau George, despre felul in care si-au pregatit turneele sau cum isi inregistrau albumele, colectii de amintiri despre cei patru sau despre momentele cheie din cariera lor, marturii ale celor care i-au cunoscut (mai mult sau mai putin), albume de fotografii, practic o lista parca fara sfarsit. Si totusi fiecare titlu despre The Beatles are cititorii sai, nu putini la numar, iar biografia lui Craig Brown s-a bucurat inca de la lansare nu doar de cronici pozitive, dar si de buna primire din partea fanilor.
Bine documentata, citindu-se la fel ca un pasionant roman, este o biografie ce incearca (si pare ca si reuseste) sa explice cum a fost posibila aparitia trupei, care a parut sa aiba initial toate avantajele posibile. In ciuda aparentelor. Cei patru (vorbim de formula de aur a formatiei, cu Ringo Starr, desi perioada dinaintea sa este cel putin interesanta, iar Pete Best, de exemplu, nu a fost uitat) au fost muzicienii de care era nevoie, cu o compatibilitate aparent perfecta, in momentul ideal, si care au oferit lumii muzica de care publicul avea nevoie. Fara sa o stie.
Marcand initial anii 60 si continuand sa o faca si in anii 70, cand toate industria muzicala se schimbase in mare masura datorita lor, cei patru Beatles se prezinta aici in fata fanilor mai vechi si mai noi. Dar in afara de John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr, Craig Brown nu a uitat de cei care au facut parte din viata lor, jucand un rol mai mult sau mai putin negativ, fie cei cunoscuti publicului larg – cum este si astazi Yoko Ono, care nu a dus lipsa de atacuri si controverse - dar si matusa Mimi, Magic Alex, Fred Lennon, carismaticul Maharishi Mahesh, si lista poate continua. Unii i-au ajutat sa reziste in cei mai dificili ani, altii s-au dovedit influente cel putin negative. Cu unii au descoperit drogurile si sursele alternative de inspiratie, altii le-au ramas alaturi chiar si in momentele in care trupa, dupa cativa ani uluitori si mai multe albume de referinta, care au schimbat totul, parea ca este aproape de final. Si nimeni nu ar putea sa il uite pe managerul formatiei, Brian Epstein, genialul si tragicul Epstein, care le-a construit initial imaginea si s-a ocupat de toate detaliile, transformand radical formatia in The Beatles, dar expunandu-i si in fata presei si a opiniei publice, cu presiunea colosala care a urmat.
Fanii i-au adorat, iar scenele care insoteau Beatlemania par si astazi stranii, uluitoare, dar atunci era stupefiante mai ales intr-o societate britanica atat de conservatoare (inca), si cu atat mai scandaloase. Iar pe masura ce formatia The Beatles cucerea parca intreaga lume, era clar ca nimeni, nici macar aceia care ii detestau sau pur si simplu nu le gustau muzica, nu putea sa ramana pur si simplu indiferent. Impactul pe care l-a avut trupa este din fericire si el prezentat cu inteligenta in aceasta biografie, iar fie si la o lectura superficiala aspectul de caleidoscop al documentatii minutioase impresioneaza. Nu doar interviuri, fotografii, filme de arhiva, muzica The Beatles sau cartile publicate despre cei patru, dar si scrisori venite de la fani, insemnari ale muzicienilor, mituri si zvonuri, dezvaluiri si articole din presa vremii, totul pentru o istorie vie, fascinanta si care este mult mai mult decat o alta carte despre The Beatles.
Craig Brown, The Beatles: o istorie, editura Nemira, 2023