CLIMATUL
Thailanda are un climat tropical, cu trei anotimpuri distincte - vara din martie pana in mai, un anotimp ploios cu mult soare din iunie pana in septembrie si unul racoros din octombrie pana in februarie. Temperatura medie anuala este de 28 grade Celsius, atingand spre exemplu la Bangkok 30 de grade Celsius in aprilie si 25 in decembrie.
ISTORIC
Thailanda inseamna in traducere "pamantul celor liberi". Potrivit descoperirilor arheologice din Ban Chiang cea mai veche civilizatie a Epocii Bronzului s-a dezvoltat in Thailanda in urma cu 5600 de ani. Valuri succesive de imigranti au ajuns treptat pe teritoriul cunoscut astazi ca Thailanda, majoritatea venind din sudul Chinei. Din secolele XI-XII khmerii deja stapaneau in mare parte regiunea de la Angkor. Pana spre 1200, thailandezii intemeiasera mici orase-stat in Lanna, Phayao si Sukhothai. In 1238 doua capetenii thai se revolta impotriva stapanirii khmerilor si reusesc sa fondeze primul regat thai independent in Sukhothai. Din aceasta perioada civilizatia thailandeza incepe sa se extinda in zona bazinului Raului Chao : este adoptat buddhismul Theravada ca religie oficiala, este creat alfabetul thailandez, incep sa apara primele creatii artistice autohtone - pictura, sculptura, arhitectura, literatura. Cel mai cunoscut dintre regii acestei perioade a fost Regele Ramkamhaeng cel Mare. Regatul a inceput treptat sa decada si peste doar un secol a devenit doar un stat vasal al Ayutthaya, un tanar regat foarte puternic, aflat la sud de valea raului Chao Phraya. Fondata in 1350, Ayutthaya va ramane capitala thailandeza pana in 1767, cand a fost distrusa in urma invaziei burmese. In cele mai bine de patru secole in care Ayutthaya a fost capitala, regatul a fost guvernat de 33 de regi. S-a dovedit o perioada foarte buna pentru poporul thailandez, care a reusit sa ii alunge pe khmeri de pe teritoriul lor si au luat legatura cu mai multe puteri arabe, indiene, chineze, japoneze si europeene. Distrugerea capitalei a fost o lovitura serioasa pentru civilizatia thailandeza. Dar ocupatia burmesa a fost inlaturata dupa doar cateva luni, cand trupele conduse de Regele Taksin au reusit sa ii alunge pe invadatori si sa fondeze o noua capitala, Thon Buri.
In 1782, primul rege al dinastiei Chakri (dinastie care guverneaza si astazi) a fondat noua capitala pe locul unui vechi sat, Bangkok. Doi dintre monarhii Chakri - Mongkut (Rama IV) care a guvernat intre 1851 - 1868 si fiul sau, Chulalongkorn (Rama V, 1868-1910) au reusit sa evite colonizarea tarii de catre fortele occidentale, imbinand diplomatia si modernizarea serviciilor si productiei. In prezent Thailanda este o monarhie constitutionala. Din 1932 Thailanda este guvernata de acelasi monarh, Regele Bhumipol Adulyadej.
POPULATIA
De-a lungul istoriei sale Thailanda a fost una dintre cele mai tolerante tari in privinta imigratiei. Multi dintre noii veniti erau scriitori, pictori, sculptori, dansatori, muzicieni si arhitecti, atrasi de stralucirea regatului, si care si-au adus importante contributii la cultura si civilizatia tarii. In prezent Thailanda este un exemple de diversitate etnica, in afata populatiei thai gasindu-se importante minoritati mon, khmer, chinezi, persi, indieni, etc, asa ca nu se poate vorbi de o fizionomie tipica pentru regat. Amestecul de etnii, civilizatii si culturi a dus la dezvoltarea rapida a Thailandei. Cea mai mare parte a populatiei se ocupa intr-un fel sau altul de agricultura, ceea ce influenteaza si ceremoniile religioase si festivalurile care atrag numerosi turisti.
RELIGIA
Religia oficiala este buddhismul Theravada, fiind practicat de peste 90 la suta dintre thailandezi, influentand in buna masura viata cotidiana a acestora. Buddhismul a aparut in Thailanda in timpul secolului III IdHr, la Nakhon Pathom, locul unde se afla cel mai inalt monument buddhist din lume, dupa ce imparatul Asoka (267 - 227 IdHr) a trimis misionari in sud-estul Asiei pentru a raspandi noua credinta. In afara dimensiunii morale, a coeziunii sociale si a faptului ca oferea un sprijin spiritual, buddhismul s-a remarcat si prin productia artistica deosebita. Ca o replica la catedralele medievale din Europa, in Thailanda au fost construite temple impresionante.
Buddhismul a rezistat de-a lungul timpului si datorita unei realitati sociale : in aproape toate familiile thailandeze cel putin unul dintre barbati a studiat buddhismul intr-o manastire. Mai ales in trecut exista traditia ca toti barbatii in varsta de cel putin 20 de ani sa petreaca o perioada de timp intr-o manastire buddhista, perioada ce varia de la cateva zile la luni sau chiar ani. Acest stagiu de pregatire avea loc de regula in timpul anotimpului ploios, cand calugarii nu mai calatoreau, ramanand in incinta manastirilor.
Templele thailandeze au servit si ca loc de intalnire pentru comunitati, centru al satului, loc unde se faceau angajari si unde se aflau noutatile, dar si ca scoli, spitale sau dispensare, jucand un rol esential in societatea thailandeza. In pofida raspandirii buddhismului, toleranta religioasa a fost mereu la mare pret in tara, existand comunitati musulmane, crestine sau hinduse care sunt libere sa isi pastreze si practice credinta.
LIMBA
Chiar daca pentru un turist thailandeza este de neinteles, engleza este a doua limba chiar daca neoficial, fiind vorbita mai ales in orase si in special la Bangkok. In hoteluri, restaurante si magazine, mai ales in zonele frecventate de turisti, in afara englezei se vorbesc si alte limbi europene, iar placutele indicatoare sunt bilingve, in thailandeza si engleza.
TEMPLELE THAILANDEZE
Exista mii de temple, numite wat, construite in stiluri diferite, care respecta insa arhitectura buddhista. In cadrul unui templu exista "bot" sau "ubosot", cloul unde au loc ceremoniile religioase, precum primirea unui nou calugar in randurile manastirii ; "wihan", unde sunt gazduite diverse reprezentari ale lui Buddha si unde au loc anumite slujbe ; sala "kanparien", o sala de mari dimensiuni, care poate servi si ca loc de intalnire si de desfasurare a ceremoniilor ; "mondop", unde sunt pastrate scrierile sacre buddhiste ; "chedi", unde se pastreaza relicvele si obiectele sacre ; "ho rakang" unde se afla clopotele care anunta ceremoniile, orele de rugaciune, etc ; "kuti" unde locuiesc toti calugarii. Unele temple au pe langa acestea si o biblioteca, un crematoriu si o scoala.
Wat este un templu thailandez buddhist, care de cele mai multe ori nu este doar o singura cladire, ci un complex de constructii, altare si monumente, cu o vasta curte interioara, intregul complex fiind inconjurat de un zid inalt.
Bot (numit si Ubosot) este sala principala a templului, locul unde novicii isi fac intrarea in randurile ordinului calugaresc, in urma unei ceremonii a carei reguli s-au pastrat de secole. Aceasta cladire din cadrul manastirii poate fi recunoscuta usor datorita celor sase pietre de granita, (Bai Sema), care limiteaza spatiul sanctuarului. Potrivit traditie in bot nu au acces decat calugarii, exceptiile fiind foarte rare. Cladirea este orientata spre est si adaposteste de regula un altar si una sau mai multe reprezentari ale lui Buddha.
Pe marginea acoperisului exista o decoratiune specifica, chofa, in forma de pasare si impodobita cu mici clopotei care suna la adierea vantului.
Chedi este un fel de pagoda, un edificiu destul de inalt, ce aminteste de un dom, unde se gasesc relicve sacre si mormintele unor maestri buddhisti venerati. Prang este tot un chedi, dar realizat in stil Ayutthayan sau khmer, mai inalte si foarte subtire, majoritatea gasindu-se la Wat Phra Kaew si Wat Po din.
Mondop (sau Mandapa) este o structura tip baldachin construita in unele temple deasupra bibliotecii unde se pastreaza scrierile buddhiste sacre. Ho Trai (sau Ho Phra) este biblioteca templului, de regula o cladire mica, foarte incarcata de decoratiuni.
Viharn este o sala de rugaciuni, deschisa tuturor si de aceea mereu aglomerata. Oricine poate intra, daca respecta regulile templului - sa pastreze linistea, sa fie imbracat cuviincios si sa se descalte la intrare. Si aici se gaseste un altar si mai multe reprezentari ale lui Buddha.
Naga este o reprezentare a sarpelui sacru care, potrivit scrierilor buddhiste, l-a adapostit si aparat pe Buddha in timpul in care acesta medita. In arhitectura templelor buddhiste este integrat in constructie, parand ca se prelinge la marginea acoperisului sau, mai ales in nordul tarii, fiind reprezentat pe marginea scarii care duce la Bot. In sculptura cea mai intalnita scena este cea in care Naga apara capul lui Buddha cu propriul sau cap. Cele mai frumoase reprezentari ale sarpelui se intalnesc mai ales in ruinele khmer din nord-estul Thailandei.
BUCATARIA THAI
Bucataria thailandeza este distincta si originala, in buna parte datorita folosirii cu imaginatie a ingredientelor picante si a combinatiilor intre traditia culinara chineza si cea indiana - taitei, curry, feluri dulci sau acre, gatite rapid sau lent, condimente si mirodenii exotice - totul pentru un rezultat deosebit, chiar daca la inceput greu de acceptat de turisti.
In afara mancarurilor traditionale veti gasi in majoritatea restaurantelor importante meniuri din intreaga lume, de la mancare asiatica la cea europeana sau americana. Nu este ceva neobisnuita sa luati un mic dejul american in timp sejurului la hotel. Exista si localuri speciale pentru mancaruri europene, cafenele si baruri, dar si fast-food-uri in stil occidental, foarte populare si in randul populatiei thailandeze. |
Restaurante, localuri, cafenele
Veti gasi in numeroasele restaurante din Thailanda, si in special din Bangkok, meniuri impresionante, care ofera absolut orice specialitate imaginabila a bucatariei asiatice, iar listele interminabile sunt insotite de fotografii color, pentru a face alegerea mai usoara. Nu este insa neobisnuit ca astfel de fotografii, de dimensiuni uriase, sa orneze peretii localului, facand reclama diverselor specialitati. Veti gasi si terase, restaurante in aer liber aflate la marginea raului, aglomerate in fiecare seara de turisti si localnici. Servirea este ireprosabila si rapida, pe masura diversitatii ofertei, iar preturile sunt acceptabile. In afara felurilor din intreaga Asie se acorda o deosebita atentie prezentarii si prepararii felurilor regionale traditionale.
Daca doriti o cina mai speciala veti putea manca in timp ce va plimbati cu barca pe raul Chao Phraya, avand ocazia de a intalni vanzatori ambulanti, care vand echivalentul thai al mancarii fast food direct din barcile lor, la preturi modice. Sunt foarte populare si restaurantele specializate pe preparate din peste. In afara mancarii in meniuri se gasesc si diverse vinuri, locale sau de import.
Restaurantele destinate in special turistilor ofera in afara unui bogat meniu traditional si un program de muzica si dansuri populare thailandeze. Oaspetii se aseaza in jurul unor masute joase, intr-o ambianta thai, cu podele si lambriuri din lemn de teak, tablouri clasice si portelanuri delicate.
Mancarea thailandeza si-a castigat renumele international prin intensitatea si varietatea gusturilor. Indiferent ca este vorba de feluri foarte condimentate sau unele dulci, armonia este principiul esential, bucataria thai fiind in esenta o combinatie intre traditia locala si influentele orientale si occidentale. Depinde foarte mult ce comandati, cat de priceput este bucatarul, cum este prezentata mancarea si care este ocazia. La origini, arta gastronomica a tarii reprezenta un stil de viata marcat de prezenta apelor raurilor, principalel ingrediente fiind pestele, fructele de mare, plantele si ierburile marine. Mai tarziu a inceput sa fie folosita si carnea de pui, vita sau porc, in portii generoase, amestecate in sosuri exotice. Dar datorita traditie buddhiste, nici maestrii bucatari nu erau de acord ca bucatile de carne sa fie prea mari, asa ca orice fel de carne este si astazi maruntit si asezonat cu ierburi si condimente. In trecut mancarea era fiarta, coapta sau fripta, iar datorita influentei chineze felurile au inceput sa fie si prajite. Mai tarziu, incepand cu secolul XVII, in arta culinara thai au aparut si influente portugheze, olandeze, franceze si japoneze.
Thailandezii au reusit sa adapteze retele straine la stilul lor de a gati, dar si sa introduca in bucataria nationala tehnici straine sau sa substituie in retete anumite ingrediente, pentru un plus de savoare. Spre exemplu in bucataria thai se folosesc foarte mult uleiul si laptele de nuca de cocos in locul unor produse mai grase si mai grele. In afara mirodeniilor si condimentelor se folosesc diverse ierburi si plante proaspete. Specificul este ca felurile de mancare thailandeza, desi condimentate, sunt preparate in asa fel incat senzatia este placuta si de scurta durata. Mai mult, in loc de a servi fiecare fel pe rand, la o masa traditionala thai - si mai ales la ocazii speciale - toate felurile sunt aduse odata la masa, iar musafirii pot alege combinatii indraznete, in functie de preferinte.
O masa thai traditionala este alcatuita din : supa, curry foarte condimentat si un fel de peste sau carne cu legume si un sos dens si aromat. In loc de curry unii prefera salatele condimentate. Este o adevarata armonie de gusturi si arome.
Cei care vor un meniu traditional pot alege o supa (eventual un amestec intre o varietate de pepene amar si carne de porc), un fel principal (de preferinta fructe de mare cu sos), urmat de peste fript cu mirodenii, o salata iute (felii de carne de vita cu salata, ceapa, ardei iute, menta si suc de lamaie), fara a uita de sosuri dulci, acre sau iuti in care se inmoaie mancarea. Dupa masa puteti alege deserturi sau fructe proaspete exotice.
PARCURILE NATIONALE
Thailanda are 96 de parcuri nationale, 100 de rezervatii naturale si 65 de parcuri forestiere, toate acoperind aproximativ 13 la suta din suprafata totala a tarii. Tot acest sistem impresionant de parcuri, condus cu minutiozitate de un departament statal special, este una dintre cele mai importante atractii turistice prin varietate, de la paduri de pini la coralii si vietuitoarele marine din regiunea coastei. In multe dintre parcuri puteti face mici excursii, sub supravegherea unui ghid, existand chiar mici hoteluri. |
CUMPARATURI
Pasionatii de cumparaturi vor gasi in Thailanda un adevarat paradis, care ofera orice marfa imaginabila, la preturi acceptabile - mai mult, puteti sa va targuiti indelung, parte din traditia locala - de la produse de artizanat la pietre pretioase, antichitati, bijuterii si produse moderne.
Thailanda este unul dintre cei mai importanti producatori de haine, turistii putand gasi atat cochete magazine de moda, cat si tarabe stradale, de unde pot cumpara tricouri si jeansi, la preturi foarte scazute. Croitorii thai sunt adevarati maestrii, putand sa realizeze cam orice modele in doar cateva zile. Cei care isi doresc un material special vor alege cu siguranta matasea thailandeza, deja celebra in intreaga lume, disponibila in nenumarate culori si modele. Una dintre cele mai bune este Mat Mee, iar cel mai bun magazin pentru matasuri este considerat magazinul condus de Jim Thompson, situat pe Strada Surawong din Bangkok. In afara de matase sunt foarte cautate si alte materiale, precum bumbacul, din care se realizeaza haine traditionale, cu broderii si ornamente deosebite.
In afara de haine sunt foarte cautate produsele artizanale realizate de mesterii locali, in conformitate cu traditia veche de secole. Unii dintre cei mai buni meseriasi sunt cei care lucreaza cu cositor, iar produsele realizate de acestia, cu delicate decoratiuni in relief - cutii, platouri, vaze - se gasesc peste tot si sunt o amintire placuta.
Dar orasul Bangkok are si faima de a fi capitala mondiala a pietrelor pretioase. Aici de gasesc atat rubinele si safirele indigene, cat si pietre aduse din intreaga lume, chiar si diamante, toate de calitate, iar bijutierii thailandezi le folosesc pentru realizarea unor combinatii inedite si incantatoare. Dar si aici trebuie sa aveti grija si sa cumparati numai de la magazinele autorizate, pentru a va feri de surprize neplacute.
Colectionarii nu trebuie sa uite nici o clipa ca in Thailanda istoria a lasat nenumarate antichitati, foarte cautate si apreciate pe piata artei din intreaga lume, vanate de pasionati ani de zile. Veti gasi in Thailanda cele mai variate exemple, de origine thai, chineza, burmesa sau khmera, desi trebuie sa aveti grija sa cumparati doar piese autentice, si nu imitatii. Este o piata mereu in miscare, mai ales pentru ca o parte dintre produse, in special reprezentarile lui Buddha, nu pot fi exportate. Asa ca nu va ramane decat sa le cumparati chiar din Thailanda. In privinta restrictiilor si a documentelor care trebuie prezentate la iesirea din tara, este bine sa apelati la un dealer cu reputatie.
|
Nici pasionatii de ceramica nu pot ocoli mesterii locali, pentru ca aceasta adevarata arta este o frumoasa traditie, transmisa in familie. Se gasesc atat produse traditionale, cat si creatii moderne, in intreaga Thailanda, de la magazine impresionante ca dimensiuni si diversitate la mici tarabe ale meseriasilor locali. In regiunea Sukothai veti gasi se gasesc piese specifice, de culoare verde, iar in provinciile centrale ofera cumparatorilor portelan Benjarong, in cinci culori, unice in Thailanda.
Una dintre cele mai vechi si rafinate arte este decorarea obiectelor din argint si aur cu mici modele, umplute apoi cu un aliaj de metal. Iar thailandezii au transformat aceasta ocupatie in arta, asa ca veti putea gasi cam orice, de la cutii la vaze si obiecte diverse. Nu uitati nici de piesele din lemn sau bambus, lacuite cu migala si apoi pictate. Combinatiile de culori sunt surprinzatoare. La fel de migalos sunt construite si piesele de mobilier traditional, pasionatii gasind nenumarate modele si stiluri, iar multe magazine ofera turistilor si servicii de transport in strainatate.
In afara acestor obiecte nu trebuie uitate nici florile, si in special orhideele, specifice pentru cultura thai.