inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Tezaurul salajean, in vitrinele muzeelor din strainatate

0 Comentarii

Judetul Salaj - un punct atat de insignifiant pe harta tarii, atat din punct de vedere economic, cat si financiar, a scos, de-a lungul secolelor XIX si XX, din maruntaiele sale, obiecte de aur de o valoare istorica inestimabila. Probabil ca foarte putini dintre locuitorii zonei au habar de faptul ca Salajul, prin unele localitati ale sale, este prezent in cateva din marile muzee din Europa, prin ceea ce se vehiculeaza a fi Tezaurele Salajului. Dar, probabil ca este mai bine asa, sa traim in necunostinta de cauza, pentru ca, oricum, aceste obiecte le vom putea vedea doar prin intermediul pozelor sau, in cel mai bun caz, ca turisti prin Austria sau Ungaria.


Istoricul descoperirii acestor tezaure, ceea ce contin ele, precum si locul unde se afla in prezent obiectele de aur din Salaj a fost studiat mai indeaproape de catre arheologul Ioan Bejinariu, din cadrul Muzeului de Istorie si Arta Zalau.


Comoara de la Moigrad


Primul tezaur pe care trebuie sa-l amintim - ne povesteste arheologul, este cel de la Moigrad - localitate cunoscuta mai mult prin intermediul castrului roman de la Porolissum, desi categorisirea descoperirii respective ca "tezaur" este cam improprie, avand in vedere faptul ca este vorba de descoperirea unor obiecte din aur, care dateaza din mai multe perioade de timp.


In scriptele acelor vremuri se vorbeste despre descoperirea a 450 de obiecte din aur, a caror greutate totala este de circa 2,5 kilograme. Un prim lot care a trecut prin expertiza specialistilor dateaza din anul 3.500 i. Hr., din epoca eneolitica, continand ca piesa de rezistenta o placa de aur de 2 milimetri grosime, care doar ea singura cantareste 750 de grame, un pandantiv din tabla din aur si un obiect in forma de furca cu 5 coroane. Al doilea lot al Tezaurului de la Moigrad cuprinde piese din aur ce dateaza din perioada celui de-al V-lea secol d.Hr. si contine accesorii din aur pentru sa, catarame de centura, placi si foite de aur si cateva obiecte in forma de pasare.


Interesant de mentionat faptul ca toate aceste obiecte au fost descoperite de catre un negustor ambulant, in 1912, care le-a vandut Muzeului Transilvaniei din Cluj.


Tezaurul de la Simleu, la Budapesta si Viena


Poate o mai mare valoare istorica decat Tezaurului de la Moigrad este atribuit Tezaurului de la Simleu Silvaniei, iar asta nu doar pentru faptul ca ar fi vorba de descoperirea unor obiecte din aur intr-o cantitate mult mai mare.


Studiul asupra Tezaurului de la Simleu a datat obiectele din aur pentru perioada regilor gepizi din secolul V dupa Hr. Este vorba de circa 8 kilograme de piese din aur si argint aurit, podoabe si accesorii de port, vase si medalioane. Interesant de mentionat faptul ca Tezaurul de la Simleu a fost scos la suprafata in doua randuri, prima etapa fiind datata pentru anul 1797. Descoperitorii tezaurului sunt doi copii, care pazeau animalele pe versantul sudic al dealului cunoscut sub denumirea de Magura Simleului. Cei doi copii au reusit sa aduca la suprafata 2.425,5 grame de obiecte din aur, care au ajuns, in cele din urma, la Muzeul de Istorie Naturala din Viena, care a platit pentru acest tezaur suma de 2.411 forini. Descoperirea comorii a fost anuntata subprefectului de pe atunci al comitatului Crasnei, Kállai István, care a dirijat comoara spre Austria, avand in vedere statutul de pe atunci al Imperiului Austro-Ungar. Totusi, din transportul de atunci spre Viena, s-a reusit deturnarea a 3 obiecte din aur, respectiv 3 medalioane, care au ajunst in cele din urma la guvernatorul Transilvaniei de pe atunci - György Bánffy, medalioane despre care nici in ziua de azi nu se mai stie nimic, fiindu-le pierduta definitiv urma.


Al doilea lot al Tezaurului de la Simleu a fost descoperit in 1889, la peste o suta de ani de la prima descoperire, culmea, tot in acea zona a laturii sudice a dealului Magura. Aceasta contine piese din aur in greutate de circa 6 kilograme, de aceeasi factura ca cele descoperite in primul lot, ceea ce ne duce cu gandul la faptul ca aceasta comoara a fost ingropata in doua locuri diferite. Piesele din aur se gasesc, in prezent, la Muzeul National Maghiar din Budapesta.


14 bratari din aur


Un loc important in domeniul Tezaurelor Salajului il ocupa Tezaurul de la Mesesenii de Sus, un tezaur care a fost datat sfarsitului epocii bronzului, respectiv sfarsitul mileniului II i. Hr..


Comoara din Meseseni este compusa din 14 bratari din aur si au fost descoperite la sfarsitul secolului XX. Tezaurul se afla in colectia Muzeului National Maghiar.


Desi nu mai putem vorbi de descoperirea unor comori compacte de obiecte din aur, care sa poata fi denumite "tezaur", ici-colo, prin Salaj, au mai fost scoase la suprafata obiecte singulare din aur. Spre exemplu, in Pericei, unde au fost descoperite cateva bratari din aur splendide, datate tot la sfarsitul epocii bronzului. Este vorba de trei piese izolate, descoperite in 1909. Alte asemenea obiecte au fost descoperite in Valcau, la Simleu Silvaniei, in Sarmasag. Interesant de mentionat faptul ca toate piesele fiind descoperite pana in anul 1918, au ajuns, ca atare, in Muzeul National Maghiar.


Muzeul Zalau - nesecurizat


Cu toate ca toate piesele de aur despre care am scris au fost descoperite in Salaj, ele nu vor putea fi "repatriate" niciodata, statutul lor fiind mai adanc ingropat in locurile in care se afla, decat in momentul in care au descoperite.


Cu toate acestea, ar merita studiate posibilitatile prin care obiectele din aur care au fost descoperite in Salaj si care se afla, acum, in diferite muzee din Europa, sa fie aduse, spre expunere, la Muzeul din Zalau. Aici insa ne lovim de o alta problema, si anume cea a imposibilitatii asigurarii unei securitati ridicate, pentru ca Muzeul Zalau dispune, la ora actuala, de un sistem de alarma destul de rudimentar si nici nu are un seif care sa poata adaposti in siguranta aceste obiecte care ar deveni, cel mai probabil, tinta unor infractori.


Si, totusi, presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, institutie in subordinea careia se afla Muzeul, este de parere ca un asemenea demers ar fi posibil: "Eu cred ca, intr-o prima faza, cei de la Muzeul Zalau ar trebui sa ia legatura cu conducerile muzeelor in care se afla aceste tezaure, pentru a se consulta cu privire la disponibilitatea lor de a prezenta piesele si in Salaj. Dar, dupa acest pas, intervine problema firmelor de asigurari, unde trebuie consultati expertii, stiut fiind ca un asemenea demers ar ridica conditii foarte stricte de securitate", a fost de parere Marc.


Cunoscand problema securizarii Muzeului Zalau, Marc a declarat ca s-ar putea discuta despre o eventuala investitie, in doua etape, intr-o prima faza pentru primirea unor obiecte mai putin valoroase, dupa care a celor cu valoare ridicata.


Dar problema depozitarii obiectelor arheologice pretioase este deja in atentia sefilor judetului, avand in vedere ca ne putem astepta in orice moment ca prin operatiunile de descarcare de sarcina arheologica a viitorului traseu al autostrazii, care va trece peste mai multe situri, sa iasa la iveala obiecte de o valoare inestimabila.


In orice caz, Marc este de parere ca o eventuala expozitie a obiectelor de aur in cauza ar trebui cuplata cu o manifestatie cum ar fi Zilele Zalaului sau Zilele Romane, astfel incat sa fie atrasi cat mai multi oameni.


Poate o expozitie la Salaj?


Directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Salaj, Roman Chende, ne-a declarat ca un eventual demers al expunerii in Salaj al obiectelor de aur ar trebui tratat sub aspectul Legii 182, privind patrimoniul mobil. "Trebuie facute demersuri intre Ministerul Culturii si ministerul omolog al tarii in care se afla tezaurul si gasita o modalitate de export temporar al acestor piese. Dar procedura ar trebui declansata - a fost de parere Chende - de catre Muzeul Zalau si Consiliul Judetean".

Voteaza


Pe acelasi subiect: judetul Salaj | harta | economic | Moigrad | Sarmasag | traseu
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Incepe Festivalul George Enescu

Cea de-a XVIII-a editie a Festivalului si Concursului International "George Enescu" va fi deschisa oficial sambata seara cu un spectacol ce va avea loc la Sala Palatului din Bucuresti, urmand ca, pe ...

Enescu, de dimineata pana noaptea tarziu

"Nunta lui Figaro", "Tosca", "Barbierul din Sevilla", "Madama Butterfly", "La Traviata", "Don Carlos", "Rigoletto", "Boema", "Oedipe", "Turandot" si "Manon Lescaut" sunt doar cateva dintre operele ...

Artistii care deseneaza pe orice

Ripo, Sinboy si Obes sunt trei artisti recunoscuti pe plan international, invitati deseori sa participe la expozitii si in diverse proiecte. Lucrarile lor au fost publicate in studii de specialitate ...

Ioan Holender, dat in judecata de profesorul fiului sau

Directorul Operei de stat din Viena si director al festivalului George Enescu, Ioan Holender, in varsta de 71 de ani, va trebui sa compara marti in fata tribunalului penal regional sub acuzatia de a-l ...

Odeon-ul joaca piesele lui Ionescu la teatrul parizian care l-a consacrat pe dramaturg

In datele de 5, 6 si 7 septembrie, la ora 21, Teatrul Odeon din Bucuresti va sustine la Paris trei reprezentatii cu spectacolul 5 piese scurte de Eugen Ionescu, in sala Teatrului Huchette (23, rue de ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline