Capitala a provinciei omonime din Aragon, Teruel se gaseste langa regiunea muntoasa Maestrazgo, avand cateva muzee si lacasuri de cult, cladiri moderniste sau dimpotriva in stil renascenstist si mai ales numeroase edificii in stil Mudejar, un adevarat muzeu in aer liber cu care doar Toledo ar putea rivaliza. Acest stil unic, intalnit doar in Spania, a fost creat de arhitectii mauri dupa Reconquista, cand armatele crestine recucerisera teritoriul Spaniei. De aceea bisericile din Teruel, spre exemplu, se aseamana surprinzator de mult cu moscheile. Chiar daca nu este un oras foarte mare, Teruel are destul de oferit pentru a fi o destinatie cel putin interesanta.
Obiective :
Catedrala din Teruel : este un amestec de stiluri diverse, fiind ridicata de-a lungul unui secol. Cea mai veche parte, turnul, poarta amprenta stilului Mudejar, la fel ca si acoperisul, dar alte elemente amintesc de gotic si chiar de renascentism. Muzeul din incinta catedralei, desi destul de mic, are cateva piese interesante, in special arta religioasa, dar si cateva artefacte foarte vechi.
Biserica San Pedro / Los Amantes : aici veti gasi nu doar o biserica destul de mica, dar surprinzator de frumoasa, ci si unul dintre turnurile in maniera Mudejar, atent restaurat. Dar acest spatiu este special si pentru mausoleul purtand numele Los Amantes (Indragostitii), monument istoric de care se leaga o induioasatoare poveste de dragoste.
Cu secole in urma, un anume Diego isi dorea sa o ia de sotie pe Isabel, dar familia acestuia l-a respins pentru ca era sarac. I-au dat cinci ani pentru a se imbogati, iar povestea spune ca Diego chiar a reusit. Dar in ziua in care a venit din nou sa ceara mana iubitei, a auzit clopotele care anuntau casatoria Isabelei cu un alt barbat. Nefericitul intarziase doar cateva ore peste termenul stabilit. A cerut un ultim sarut, iar cand Isabel l-a refuzat Diego s-a prabusit mort. A doua zi, la inmormantarea sa, Isabel a venit, i-a dat sarutul promis si s-a prabusit peste sicriu. Astazi cei doi se odihnesc in acest mausoleu, impresionant exemplu de arta funerara.
Turnul El Salvador : intr-un oras altadata pazit de mai multe turnuri Mudejar, El Salvador este cel mai bine pastrat si cu siguranta si cel mai impresionant.
Turnul San Martín : este cel mai vechi dintre turnurile care aparau orasul, semanand destuld e bine cu El Salvador.
Acueducto de los Arcos : acest viaduct dateaza din perioada Renasterii, chiar daca atunci a fost construit in stil roman, ceea ce il face sa para mult mai vechi.
Muzeul Provincial de Arta : prea putin cunoscut, desi colectiile sale sunt variate si fascinante pentru vizitatori si cunoscatori, reunind practic cele mai bune exemple de arta populara realizate in regiune.
Aprilie 2008