Cu totii au incercat sa descifreze motivele actelor de terorism.
Filmul "Day Night Day Night", premiat saptamana trecuta la Festivalul de Film Woodstock, urmeaza reteta deja consacrata a ultimilor ani si anume obsesia terorista. In revista "Time" se vorbeste chiar despre transformarea acestui subiect intr-un gen al cinematografiei. Iar motivele sunt de la sine intelese. Mai ales dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.
Drame indelung aclamate precum "Paradise Now", "Syriana" sau documentarul "Diameter of the Bomb" incearca sa gaseasca insa contextul politic, dar si pe cel emotional din spatele acestor acte de crima in masa. Nici recentele "United 93" sau "World Trade Center" nu sunt departe de aceasta viziune. Pelicula Juliei Loktev, "Day Night Day Night", prezinta o imagine mult mai opaca a acestui subiect incendiar.
Niciun detaliu despre eroina principala
Thrillerul lui Loktev, pelicula ce a debutat anul acesta, prezinta povestea unei tinere de aproximativ 19 ani (Luisa Williams) si a trei teroristi care o abandoneaza in celebra "Times Square" din New York cu o bomba legata de corp.
Cu toate acestea, pe parcursul vizionarii nu apare niciun detaliu semnificativ legat de tanara. Este denumita simplu "Ea", iar motivul sinuciderii nu reiese din film.
"Nu ascund nimic, nu stiu mai multe despre acest subiect", a afirmat Julia Loktev intr-un interviu pentru saptamanalul "New Yorker". "Nu a existat niciodata o alta informatie despre acea tanara. Nici macar nu a avut un nume. Doar cel gasit intr-o carte de identitate falsa. Nici originea ei nu se cunoaste, insa nici nu era atat de importanta", a mai adaugat.
Lipseste motivatia
"Day Night Day Night" este golit de orice context politic ori religios. O putem urmari pe terorista cum ia un tren spre New Jersey, primeste telefoane pentru instructiuni, se cazeaza intr-un motel si asteapta.
"Cea mai mare intrebare era daca pot face un film despre acest subiect fara sa existe un motiv. Nu aveam insa niciun chef sa fac un film despre acel "de ce"", a afirmat Loktev. Ea s-a temut ca prea multa concentrare asupra esteticului in detrimentul eticului va crea controverse.
"As putea fi crucificata. Cu siguranta ca lucrurile nu se petrec intr-un vid politic, insa aceste detalii nu exista in film", a adaugat regizoarea. Pelicula este inspirata de cazul unei femei de origine cecena care s-a sinucis intr-un atentat din Rusia.
Regizoarea a vrut sa se asigure ca originea eroinei ramane un mister si a intervievat nu mai putin de 650 de actrite inainte de a se decide asupra novicei Luisa Williams.
"Nu este o victima"
"Am vrut ca pelicula sa prezinte doua filme diferite. Prima parte reprezinta pregatirea, iar cea de-a doua actiunea", a mai spus Loktev. Ea vorbeste despre felul in care barbatii complici le trateaza pe femeile sinucigase, iar daca in "Day Night Day Night" nu este vorba despre politica globala, cu siguranta este vorba despre politica sexuala. Insa, si de aceasta data, regizoarea se teme de interpretari.
"Nu stiu daca as fi de acord cu afirmatia ca terorista este o victima. Este vorba despre a fi in centrul atentiei si despre a avea puterea. In acelasi timp, ea nu are nicio putere", a spus Loktev.
Pelicula vorbeste despre control si disciplina. Secventa principala a filmului se petrece noaptea, in "Times Square". Femeia pare mica si impovarata cu incarcatura exploziva prinsa de spate. Se plimba pe strazile putin luminate.
Din cauza bugetului mic sau pentru ca nu a fost interesata sa goleasca strazile, Loktev nu a obtinut permisiunea sa filmeze. Asa ca toti acei oameni sunt reali. Unii chiar se uita in camera de filmat. Insa acest lucru nu face decat sa sporeasca tensiunea. Atunci se contureaza intrebarea: "Va trai sau va muri?".
Biografie
Realizatoarea are un documentar la muzeu
Julia Loktev s-a nascut la St. Petersburg (Rusia) , in 1969, si a emigrat impreuna cu familia in Statele Unite ale Americii la varsta de 9 ani.
In timpul studiilor universitare, Julia Loktev a fost DJ, cand realizeaza propriile secvente audio.
Documentarul ei, "Moment of Impact", pe care l-a filmat singura, fara echipa, a castigat cateva premii, printre care cel pentru Regie la Festivalul Sundance, Premiul I la "Cinema du Reel" si la Festivalul International pentru Documentare de la München, dar si premiul pentru Cel mai bun documentar la Karlovy Vary.
Documentarul se afla in colectia permanenta a Muzeului de Arta Moderna din New York.
La Cannes, filmul lui Loktev, "Day Night Day Night", a primit premiul Regard Jeune. Pelicula a fost prezentata la Cannes in aceeasi zi cu filmul regizorului Paul Greengrass, "United 93".