Nu este nimic nou in ideea ca savoarea mancarurilor si a bauturilor defineste succint identitatea culturala a unui popor. Asa de pilda, “ouzo” se traduce prin Grecia, “schnapps” prin Germania, “tuica” prin Romania, daca vreti si un exemplu autohton, iar “tequila” prin Mexic. La fel cum s-au nascut legende cu privire la originea Soarelui, a Pamantului sau a Lunii, la fel a putut aparea si despre tequila, bautura spirtoasa obtinuta dintr-un cactus considerat de azteci de natura divina.
Chiar daca provenienta numelui a ramas pana astazi un mister, se crede ca tequila are legatura totusi cu populatia bastinasa Nahuatl, si inseamna “locul plantelor secerate”. Vinul mezcal, "bunicul" tequilei de astazi, a fost produs intaia data dupa cucerirea care a dus spaniolii in Lumea Noua in anul 1521.
Inima bogata in zahar a cactusului agave era folosita de triburile prehispanice pentru a obtine o licoare fermentata, asemanatoare cu berea sau vinul. Spaniolii nu au facut decat sa o imprumute si sa o desavarseasca prin distilare, obtinand gustul pe care il cunoastem astazi.
In tara palariilor sombrero exista chiar un oras la 60 km de Guadalajara, Santiago de Tequila, unde prin traditie ar fi aparut bautura cu acelasi nume. Asezarea cunoscuta si sub denumirea Pueblo Magico adaposteste o multime de distilerii, restaurante si magazine care vand suveniruri si, desigur, bautura nationala. Fiecare distilerie poseda propriile secrete, de aceea nicio tequila nu se aseamana cu alta! Pentru a descoperi tequila pe gustul tau vei avea nevoie sigur sa experimentezi mult.
Aroma finala depinde de o serie de factori, de la tipul de butoaie folosite pentru invechire pana la solul din care isi trag agavele nutrientii. Este nevoie sa treaca aproape 10 ani pentru ca planta sa ajunga la maturitate, iar fructul copt sa fie rumenit in cuptoarele distileriilor si lasat la fermentat pentru transformarea zaharurilor in alcool.
Principalul obiectiv cultural-religios in Santiago de Tequila este biserica coloniala din veacul al XVIII-lea, ce se remarca printr-o fatada de piatra executata cu maiestrie. Ce ar fi bine sa cunosti daca ajungi in Mexic si doresti sa cumperi una sau mai multe sticle pentru tine ori cei de acasa?
Tequila nu se alege dupa pret, ci dupa continut! O sticla de tequila mixto de calitate medie, care se bucura de multa publicitate, poate avea un pret mai ridicat decat una fara brand obtinuta 100% din agave. Daca ai de ales, ia-o intotdeauna pe aceasta din urma.
Se spune ca tequila cea mai buna se bea simpla, fara adaosuri. Doar daca nu esti un amator de tarii, o poti indulci in cocktailuri.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro