In 1922 un curier venea la Imperial Hotel din Tokyo pentru a-i aduce un mesaj unui fizician occidental. Era Albert Einstein, care venise in Japonia pentru a sustine mai multe conferinte.
Einstein era in acel moment poate cel mai popular om de stiinta si fusese deja anuntat ca va primi in acel an Premiul Nobel pentru Fizica.
Interesant este ca in 1921 aceasta prestigioasa distinctie nu fusese decernata deoarece comitetul decisese ca niciunul dintre cei nominalizati nu corespunde criteriilor stabilite de Alfred Nobel, caz rar in care Premiul Nobel pentru o anumita categorie poate fi rezervat pentru anul urmator.
Asa ca Einstein avea sa primeasca in 1922 Premiul Nobel pentru 1921, originala exceptie care se potrivea perfect imaginii sale publice, inca de atunci non-conformista si adesea plina de umor.
Probabil ca si acest norocos curier auzise macar vag cine este strainul, si poate de aceea dupa ce i-a dat lui Einstein mesajul pe care il adusese a refuzat sa primeasca un bacsis din partea acestuia. Fie acestea erau regulile companiei pentru care lucra, fie Einstein pur si simplu nu avea bani marunti, dar fizicianul a refuzat sa il lase sa plece. A scris repede pe doua foi cateva randuri in germana si i le-a daruit. Din fericire curierul a fost suficient de inspirat cat sa le pastreze, si dupa aproape un secol urmasii norocosului le ofera in premiera la licitatie, alaturi de alte documente si obiecte, intre care si doua scrisori trimise de Einstein in acelasi an.
Primul mesaj daruit de Einstein curierului este mai lung: "O viata simpla si linistita aduce mai multa bucurie decat cautarea succesului impletita cu o vesnica neliniste". Cel de al doilea, scris pe o foaie fara antetul hotelului (probabil ca Einstein o avea la indemana prin buzunare) are pe ea doar un rand, "Daca exista vointa se gaseste si o cale". Vanzatorul a preferat sa isi pastreze anonimatul, si este posibil ca cele doua note sa fie achizitionate pentru cea mai mare colectie de documente despre Einstein din lume, pastrata la Universitatea Ebraica din Ierusalim.
Foto: news.com.au, physicsdatabase.com
Octombrie 2017