Gasindu-se relativ in centrul Marii Mediterane, arhipelagul maltez a constituit unul dintre punctele strategice ale lumii vechi. Situri arheologice si obiecte rare expuse in intrega lume vorbesc de la sine despre o lume demult apusa, care se conducea dupa credinte, obiceiuri si legi cutumiare uitate simultan cu patrunderea crestinismului in zona sau chiar mai devreme. Cea mai importanta forma de manifestare e sentimentului religios, factorul comun al tuturor culturilor - mai mult sau mai putin avansate - din vechime, a fost constructia de temple inchinate Soarelui ori altor divinitati.
Nu toate popoarele se pot mandri cu un astfel de obiectiv, si cu atat mai putin unul bine conservat, care sa fi precedat cu circa 3000 de ani nasterea lui Hristos. Malta, cu o suprafata de numai 316 km patrati, desi este unul dintre cele mai mici state din lume, poseda patru temple cunoscute sub numele de Tarxien. Templele Tarxien se gasesc in sudul Maltei si au fost construite in intervalul 3600-2500 i. Chr..
Acestea au intrat in atentia cercetatorilor abia in anul 1914, cand au fost descoperite intamplator de niste fermieri in timp ce arau pamantul. Templele Tarxien sunt unice printr-o serie de trasaturi, cum ar fi: starea de conservare, complexitatea, rafinamentul detaliilor si diversitatea simbolurilor reprezentate in piatra.
Diferitele constructii care alcatuiesc complexul se intind pe o suprafata de 4200 metri patrati iar orientarea acestora variaza de la directia generala sud-sud vest, la vest-sud vest. Fiecare templu beneficia de o intrare separata, numai cel asezat in centru putea fi accesat dinspre cel sudic. Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale complexului Tarxien este ca templul central are sase abside. Acesta reprezinta singurul exemplu cunoscut pana acum in domeniu si infatiseaza ultima faza a indelungatei evolutii parcursa de templele religioase.
De departe, cel mai recurent simbol in arta megalitica malteza este spirala impreuna cu formele derivate din aceasta. Forma captivanta a dat nastere multor speculatii in privinta intelesului sau originar. Prezenta spiralei pe lespezile de piatra ale templelor, in arta ceramica si alte creeatii artistice denota ca imaginea a avut o semnificatie comuna in insulele malteze, foarte apropiata de ceea ce noi numim astazi limbaj scris. Alte desene intalnite in complexul Tarxien infatiseaza sub forma basoreliefurilor animale domestice.
In Muzeul National din Valetta se pastreaza cateva figurine descoperite in sit, care demostreaza ca templele au fost dedicate dupa toate probabilitatile Zeitei Pamant, la fel ca multe alte temple din spatiul Mediteranei. Pietrele sferice gasite in sit au oferit arheologilor indicii valoroase cu privire la modul in care au fost mutate pietrele gigantice.
Descoperirea templelor Tarxien a contribuit semnificativ la consolidarea identitatii nationale malteze, confirmand existenta unei culturi antice infloritoare in arhipelag. De asemenea, interesul public pentru siturile amenintate din Malta a crescut considerabil si a pus autoritatile statului in situatia de a reglementa statutul unora din acestea. Templele Tarxien au fost acceptate in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1980, impreuna cu alte temple megalitice.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro