"Daca lumea e o carte, atunci cei ce nu calatoresc citesc doar prima pagina", acesta era crezul Sf Augustin inca din zorii crestinatatii. Iata ca dupa mai bine de un mileniu si jumatate este posibil, cel putin teoretic, ca oricare dintre noi sa aiba acces la orice "fila" din roman, iar aceasta chiar intru-un timp extrem de scurt, raportandu-ne la vremurile anterioare.
Ramasa necunoscuta europenilor multe milenii la rand, Cambodgia ofera astazi una dintre cele mai spectaculoase oferte culturale din intreaga lume. Occidentalii nu sunt prin natura lor persoane mistice, insa nici nu detesta misticismul, ci dimpotriva, il cauta cu interes in formele cele mai variate pana in cele mai indepartate colturi ale lumii.
East Mebon si Pre Rup sunt doua temple cambodgiene considerate "gemene" datorita asemanarilor dintre ele. Pe cand teritoriul tarii noastre se afla inca in sub valuri de migratori, pe la jumatatea secolului al X-lea, regele Rajendravarman edifica aceste doua minunatii, apropiate ca stil arhitectonic din cate se poate vedea astazi.
Primul dintre templele hinduse atrage atentia prin basoreliefurile sale interesante si prin siluetele impozante ale elefantilor care strajuiesc nivelul 1 si 2. Cel de-al doilea, Pre Rup, constuit cativa ani mai tarziu, pare sa fi depasit nota oarecum experimentala a celui dintai, fiind elaborat pe o suprafata mai mare si implicit cu mai mult efort.
Despre Pre Rup se spune ca ar fi cel mai edificator exemplu al stilului de templu-munte, avand diviziuni cu baza lata si acoperis ingustat spre partea superioara.
Fiind apropiat unul de celalalt, cele doua temple sunt cuprinse de regula in aceeasi promenada de turisti si desi au valoare istorica si spirituala identica, oamenii prefera sa suprinda apusul la Pre Rup. Aceasta ar fi potrivit localnicilor, momentul oportun pentru a-l vedea la propriu intr-o lumina (naturala) cu adevarat buna.
Distanta de la orasul Siem Reap pana la templul Pre Rup este de circa 13 km, sau, exprimat in timp, 20 de minute calatorind cu masina.