Atrasi de banii oferiti de televiziuni pentru seriale de comedie sau telenovele, actorii renunta la scena in favoarea platourilor de filmare.Unul dintre cele mai cunoscute personaje ale serialului "La bloc", Nelu Curca, este interpretat de un actor format pe scena Teatrului "Toma Caragiu" din Ploiesti.
Este vorba de Mihai Coada, devenit celebru mai putin in urma spectacolelor de teatru, cat mai ales datorita prestatiilor sale din serialul de comedie difuzat de Pro TV.
Pentru ca platoul de filmare al Media Pro Pictures ii rapeste foarte mult timp, Mihai Coada a decis sa renunte la un rol pe care-l juca pe scena teatrului ploiestean, al carui actor este de aproape zece ani. In prezent, el mai joaca doar o singura data pe saptamana in piesa "O scrisoare pierduta", fiind recunoscut de spectatori ca Nelu Curca.
"Cu Mihai sunt foarte bun prieten si l-am inteles ca trebuie sa sacrifice, cel putin pentru un timp, cariera de actor. Desi este un om foarte religios si cu principii de viata sanatoase, Mihai a acceptat sa joace in acel serial din motive financiare.
La noi, un actor de talia lui are un salariu de 1.500 de lei , foarte mic in comparatie cu sumele oferite in televiziuni", spune Lucian Sabados, directorul Teatrului "Toma Caragiu" din Ploiesti.
"Vocile", vanate de showbiz
Lucian Sabados se confrunta si cu mari dificultati in aducerea la Ploiesti a unor interpreti de muzica usoara, care sa sustina recitaluri in cadrul sectiei de revista a teatrului.Dupa moartea solistei Laura Stoica, negocierile purtate cu alte vedete din showbiz au esuat.
"Am fost in tratative avansate cu aducerea pe scena din Ploiesti a unor voci cunoscute marelui public, precum Andra sau Luminita Anghel. Aceste variante au cazut pentru ca ambelor li s-au propus posturi de moderatori la emisiuni TV de divertisment. Din pacate, nu putem concura din punct de vedere financiar cu televiziunile", sustine directorul.
Exista insa si o exceptie. Solista Nico, care a fost foarte aproape anul acesta de a ajunge la Eurovision alaturi de trupa Akcent, este angajata Teatrului "Toma Caragiu". Desi este platita cu doar cateva milioane de lei pe luna, artista continua sa sustina spectacole pe scena teatrului.
Scenograf de dragul artei
Chiar daca ii este imposibil sa-si intretina familia din salariul de scenograf, Stefan Caragiu, nepotul actorului care a si dat numele institutiei de cultura, continua sa lucreze pentru teatru.
"Din prima clipa mi-a placut aici. Si nu pentru ca unchiul meu a fost actor la Ploiesti, ci pentru atelierele pe care le-am gasit, pentru actori, dar mai ales pentru atmosfera placuta de lucru", spune Caragiu.
Pentru a putea supravietui, Stefan si-a facut propria firma prin care asigura decorurile diferitelor evenimente organizate de marile agentii de publicitate. "Am lucrat si lucrez in continuare cu televiziunile comerciale, fac scenografie pentru productii TV, filme, reclame, videoclipuri etc.", povesteste Stefan.
Chiar daca slujba de scenarist este prost platita, nu poate renunta la ea. "Nu rezist daca nu fac cel putin doua piese pe an. Nu pentru ca mi-as iesi din mana, ci pentru ca aici vorbim de o arta. Simpla la prima vedere, dar atat de complexa", adauga nepotul lui Toma Caragiu.
SARACIE
Salarii de bugetari
Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti, infiintat in 1949, are, in prezent, 190 de angajati si un buget de 3,8 milioane de lei, din care numai 230.000 reprezinta incasarile din bilete, restul fiind subventii de la bugetul local. Salariile actorilor variaza intre 600 si 1.500 de lei, mult mai mici fata de onorariile oferite pentru a juca in seriale sau telenovele.
Pe scena acestui teatru a jucat marele actor Toma Caragiu. Acesta a fost si directorul teatrului intre anii 1953 si 1965. Alte nume mari ale scenei romanesti care au jucat la Ploiesti sunt Mihai Mereuta, Margareta Pogonat sau Adela Marculescu.