Pentru directorul Teatrului Figura, regizorul Laszlo Beres (foto), acesta esta primul an in care organizeaza festivalul (ajuns la a patra editie). Principala problema e finantarea (venita de la Ministerul Culturii si de la autoritatile locale si regionale): "Pentru noi e intotdeauna o problema daca vom strange banii. Acum patru luni nu stiam ce amploare putem da Colocviului". Cat costa o saptamana de teatru, cu doua sau trei spectacole pe zi? "Sub 300.000 RON, mai putin de 100.000 de euro".
Teatrul Figura e exemplul ideal al supravietuirii prin proprie vointa: "Bugetul teatrului pe un an e de vreo 430.000 RON, doar salarii. Sunt mandru de mine ca am reusit sa mai scot 30.000 RON pentru productie", rasufla usurat Beres. "Teatrul e si el o fabrica - de elemente de cultura, dar o fabrica. Numai banii de salarii nu ajung, mai trebuie ceva si pentru ". Figura are 26 de angajati, dintre care sase pana la opt actori (in organigrama sunt 12 posturi pentru interpreti, dar intr-un oras mic nu sunt prea multi tentati sa vina). La Gheorgheni, masinistii (cei doi) sunt si cei care fac decorul, pentru ca atelierele nu au alti angajati: "In turnee - spune Beres -, n-am nici o problema sa car si eu diverse chestii. Daca o fac pe marele director, acolo moare francul: totul dureaza cu doua ore mai mult". Exista o croitoreasa, dar nu si sufleur sau cabiniere.
Teatrul Figura nu are bani de turnee, cu atat mai putin la Bucuresti, iar inertia oamenilor de teatru fac ca si Gheorgheniul, si alte scene in alte limbi decat romana sa fie putin cunoscute. Si de aceea exista, de opt ani, Colocviul Teatrelor Minoritatilor Nationale: "E esential pentru Figura sa fim vazuti, ca aici sa vina Esrig, sa vina Florin Fieroiu, ca sa adun aici oameni care altfel n-ar veni, ca sa dam un impuls economic orasului. Orice festival de teatru e binevenit in Romania. Nicaieri in Europa nu mai exista, de pilda, o opera de stat in limba unei minoritati (Clujul are o Opera maghiara, n. red.). Asta da o valoare in plus culturii romanesti", spune Beres, care si-a facut facultatea la Bucuresti, dar a ales sa nu ramana in Capitala.
Cu o campanie de presa "agresiva", sala de 400 de locuri a Casei de Cultura din Gheorgheni (care o imparte cu Teatrul Figura) a fost tot timpul plina de-a lungul Colocviului, chiar si in seara de luni.
Premiile Colocviului Teatrului Minoritatilor Nationale din Romania, editia 2007: * spectacol n "Ivona, principesa Burgundiei" de Witold Gombrowicz, regia Alexandre Colpacci (Teatrul National Targu Mures, compania Tompa Miklos) * regie - Laszlo Beres, pentru "Jocul de-a vulpea (Volpone)" dupa Ben Johnson (Teatrul Figura, Gheorgheni) * interpretare feminina - Dorottya Nagy, pentru rolul Ivona din "Ivona, principesa..." * interpretare masculina - Andras Hathazi, pentru rolul F1 din "Pentru un da sau pentru un nu" de Natalie Sarraute, regia Patrick LeMauff (Teatrul Maghiar de Stat, Cluj) * Premiile speciale ale juriului - Kata Laszlo pentru Mariska din "Soldati, soldati" de Tibor Zalan (Teatrul "Tomcsa Sndor", Odorheiu Secuiesc) si spectacolului "In aburi" de Nell Dunn (Teatrul de Stat Oradea, compania Szigligeti), pentru conceptul spatiului de joc.