"Un tramvai numit dorinta" de Tennessee Williams si "Opera bufa in concert",dupa Daniil Harms in regia lui Alexandru Tocilescu - ultimele spectacole prezentate
Sibiul incheie in forta in aceasta saptamana Festivalul Teatrelor Europene. Astazi este prezentat spectacolul "Un tramvai numit dorinta" de Tennessee Williams, regia Genrietta Yanovskaya - o productie a Teatrului Noua Generatie din Moscova.
Spectacolul, o varianta modernizata a celebrei piese a dramaturgului american, e una dintre productiile de succes moscovite, selectionat anul trecut in Festivalul "Golden Mask", cea mai importanta trecere in revista a teatrului rusesc.
"E o lectie pentru teatrul romanesc, in ceea ce priveste lucrul cu actorul, cu temperamentul fiecaruia. Capacitatea de a tine publicul agatat pur si simplu mai bine de trei ore e extraordinara. Un spectacol exemplar care preia si traditia si are si accente de modernitate", apreciaza Constantin Chiriac, producatorul Festivalului inclus pe agenda Capitalei Culturale Europene. "Asemenea regizori ar trebui chemati aici, sa lucreze cu actorii romani, ca sa putem spune cu adevarat ca invatam de la sursa", adauga actorul, director al Teatrului National "Radu Stanca".
Actorii canta toate replicile
Spectacolul care incheie pe 29 si 30 noiembrie Festivalului Teatrelor Europene de la Sibiu este "Elizaveta Bam" (Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2006). Teatrul Bulandra prezinta in sala Casei de Cultura a Sindicatelor din Sibiu varianta "Opera bufa in concert", pe muzica lui Irinel Anghel si textul lui Daniil Harms, in regia lui Alexandru Tocilescu. Interpretii sunt actorii Crina Muresan, Mihai Constantin,Virginia Mirea, Vlad Ivanov, Serban Cellea, Irina Petrescu, Ansamblul Pro Contemporania (Irinel Anghel, Sorin Romanescu, Andrei Kivu, Virgil Oprina, Constantin Ciornenchi, Cristian Bulgaru, Andrei Marcovici).
Realizarea muzicala si performanta actorilor nu numai ca permit, dar si incurajeaza aceasta versiune. Textul lui Daniil Harms capata o existenta aparte in aceasta aparitie muzicala. In lumea lui Harms, acesta este limbajul: personajele nu vorbesc, ele canta cu firescul comunicarii verbale.(C.M.)