Spectacolul `Fuga de Bach in cartier" se joaca in statiile metroului bucurestean
Amenintat de ignoranta publicului, exilat intr-o zona greu accesibila, prins intre "a fi sau a nu fi", Teatrul Masca a fost obligat sa se reinventeze, pentru a nu fi exterminat cultural. "Ne simtim in cartier ca in provincie" este mottoul care i-a impins pe actori sa recucereasca strada, parcul sau subteranul.
"Daca nu vin bucurestenii la noi, ducem noi teatrul la ei", spune Mihai Malaimare, directorul institutiei. Inovand permanent, pe teritoriul artei mute, fara cuvinte, trupa si-a continuat lupta, in spatii neconventionale.
Metroul bucurestean a fost cucerit statie cu statie, calatorii avand parte de un festin cultural total, in pretul unei simple cartele magnetice.
Un siretlic eficient, care ii stimuleaza pe bucuresteni sa regaseasca drumul spre teatru.
Statui vii, la metrou
Metroul opreste in statie, iar calatorii coboara din vagoane, direct pe "scena". Ceva ii opreste sa se imbulzeasca spre caile de acces. Teatrul de peron. Actorii in carne si oase. Langa ei, incremeniti din alergare, membrii trupei Masca socheaza prin atitudine. Costumele lor au o croiala speciala. Par lovite de vant, desi personajele stau nemiscate. In Occident, tabloul teatral e banalitate, dar la metrou la Unirii sau Universitate, oamenii isi sucesc gaturile ca sa prinda o farama de actiune. Spectacolul dureaza doar opt minute. "Fuga de Bach in cartier" aduce aminte de oamenii cenusii care populeaza societatea de astazi, pietoni grabiti prin propria viata, care fug permanent, fara sa ajunga la vreo destinatie. Regizorul Mihai Malaimare a ales sa impietreasca personajele, obligandu-le sa arunce pentru o clipa o scurta privire spre interior. Numai fortati de regizori, oamenii-personaje gasesc timp sa respire, sa comunice din priviri si sa isi ofere… o floare.
Aplauze si telefoane mobile
O geniala rasturnare de planuri face din spectatori personaje in piesa. Reactia lor completeaza povestea. Unii aplauda timid sau scapa cate un fluierat de admiratie, altii isi folosesc telefoanele mobile pentru a imortaliza clipa. Fara prezenta lor, istoria nu s-ar putea scrie. Urmatorul spectacol se va juca in statia de metrou "Universitate", sambata, 14 aprilie, de la ora 12,30. Pana acum, Teatrul Masca a sustinut 420 de reprezentatii la metrou, iar luna viitoare, directorul Mihai Malaimare va conduce un proiect ambitios. "Vom incerca sa facem ceva cu totul inedit, sub pamant. Impreuna cu oamenii care calatoresc cu acest mijloc de transport vom realiza patru picturi de mari dimensiuni, pe care le vom expune tot in statii. Cine va dori, va putea picta aceste panze". Organizatorii promit ca nu vor restrictiona imaginatia nimanui.
Teatrul Masca, in cartier si dedesubt
-"Intrusa", vineri, 13 aprilie, ora 19,00;
- "Fuga de Bach in cartier", sambata, 14 aprilie, ora 12,30, metrou Universitate;
- "Cafeneaua : Sase declaratii de dragoste sub clar de luna langa Fontana di Trevi", sambata, 14 aprilie, ora 19,00;
- "Clovnii", duminica, 15 aprilie, ora 11,30;
- Atelier de pictura interactiva, cu artistul plastic Gina Baranovschi, duminica, 15 aprilie, ora 12,30, statia de metrou Unirii 1.
Spectacolele de teatru au loc la sediul Teatrului Masca din Bulevardul Uverturii 70-72.