Ameninţat de ignoranţa publicului, exilat într-o zonă greu accesibilă, prins între "a fi sau a nu fi", Teatrul Masca a fost obligat să se reinventeze, pentru a nu fi exterminat cultural. "Ne simţim în cartier ca în provincie" este mottoul care i-a împins pe actori să recucerească strada, parcul sau subteranul.
"Dacă nu vin bucureştenii la noi, ducem noi teatrul la ei", spune Mihai Mălaimare, directorul instituţiei. Inovând permanent, pe teritoriul artei mute, fără cuvinte, trupa şi-a continuat lupta, în spaţii neconvenţionale.
Metroul bucureştean a fost cucerit staţie cu staţie, călătorii având parte de un festin cultural total, în preţul unei simple cartele magnetice.
Un şiretlic eficient, care îi stimulează pe bucureşteni să regăsească drumul spre teatru.
Statui vii, la metrou
Metroul opreşte în staţie, iar călătorii coboară din vagoane, direct pe "scenă". Ceva îi opreşte să se îmbulzească spre căile de acces. Teatrul de peron. Actorii în carne şi oase. Lângă ei, încremeniţi din alergare, membrii trupei Masca şochează prin atitudine. Costumele lor au o croială specială. Par lovite de vânt, deşi personajele stau nemişcate. În Occident, tabloul teatral e banalitate, dar la metrou la Unirii sau Universitate, oamenii îşi sucesc gâturile ca să prindă o fărâmă de acţiune. Spectacolul durează doar opt minute. "Fuga de Bach în cartier" aduce aminte de oamenii cenuşii care populează societatea de astăzi, pietoni grăbiţi prin propria viaţă, care fug permanent, fără să ajungă la vreo destinaţie. Regizorul Mihai Mălaimare a ales să împietrească personajele, obligându-le să arunce pentru o clipă o scurtă privire spre interior. Numai forţaţi de regizori, oamenii-personaje găsesc timp să respire, să comunice din priviri şi să îşi ofere… o floare.
Aplauze şi telefoane mobile
O genială răsturnare de planuri face din spectatori personaje în piesă. Reacţia lor completează povestea. Unii aplaudă timid sau scapă câte un fluierat de admiraţie, alţii îşi folosesc telefoanele mobile pentru a imortaliza clipa. Fără prezenţa lor, istoria nu s-ar putea scrie. Următorul spectacol se va juca în staţia de metrou "Universitate", sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 12,30. Până acum, Teatrul Masca a susţinut 420 de reprezentaţii la metrou, iar luna viitoare, directorul Mihai Mălaimare va conduce un proiect ambiţios. "Vom încerca să facem ceva cu totul inedit, sub pământ. Împreună cu oamenii care călătoresc cu acest mijloc de transport vom realiza patru picturi de mari dimensiuni, pe care le vom expune tot în staţii. Cine va dori, va putea picta aceste pânze". Organizatorii promit că nu vor restricţiona imaginaţia nimănui.
Teatrul Masca, în cartier şi dedesubt
- "Intrusa", vineri, 13 aprilie, ora 19,00;
- "Fuga de Bach în cartier", sâmbătă, 14 aprilie, ora 12,30, metrou Universitate;
- "Cafeneaua – Şase declaraţii de dragoste sub clar de lună lângă Fontana di Trevi", sâmbătă, 14 aprilie, ora 19,00;
- "Clovnii", duminică, 15 aprilie, ora 11,30;
- Atelier de pictură interactivă, cu artistul plastic Gina Baranovschi, duminică, 15 aprilie, ora 12,30, staţia de metrou Unirii 1.
Spectacolele de teatru au loc la sediul Teatrului Masca din Bulevardul Uverturii 70-72.