Reprezentatiile vor avea loc dupa cum urmeaza:
20.30 Un spectacol ratat - Sala Studio a Teatrului Municipal Baia Mare
22.00 Fetita soldat - foaierul Teatrului Municipal Baia Mare.
Alaturi de spectacolele Teatrului Tineretului vor fi prezente spectacole ale Teatrului Municipal Baia Mare si ale Asociatiei Contour, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galati, Teatrul de Arta Deva, Teatrul ArtEmotion Oradea, Teatrul Masca Bucuresti.
Fetita soldat de Mihaela Michailov
cu: Ingrid Robu - Ami
Regia: Adrian Tamas
Scenografia: Romulus Boicu
Premiera: 27 si 28 februarie 2015
Oricine va vedea Fetita soldat va avea parte de un act de magie! Raspunzand sincer la intrebari precum:
Cand a aparut prima data luna, ce-a zis?
Unde se duce timpul cand trece?
Ce-ar invata copiii la scoala daca n-ar mai invata ce trebuie?
oamenii mari se vor reintoarce in paradisul copilariei, iar copiii vor prinde curaj sa fie ei insisi, adica desavarsiti.
Dramaturg, critic de artele spectacolului si artist comunitar, Mihaela Michailov are cheia care descuie usile copilariei, cheie dobandita prin propria sensibilitate dar si prin lucrul creativ cu copiii, in cadrul diverselor proiecte educationale. Este unul dintre putinii dramaturgi romani profund interesati de miza sociala a teatrului. Ea chiar crede ca prin teatru lumea poate deveni mai buna pentru ca spatiul teatral ne ajuta sa intelegem ceea ce ni se intampla. „O fetita vrea sa se faca soldata atunci cand o sa fie mare. Nu vrea sa fie nici balerina, nici doctorita, nici printesa. Doar soldatica pentru bunica ei. E gata sa sacrifice tot ce are pentru ca bunica ei sa ramana langa ea. In Fetita soldat am vrut sa surprind relatia tandra, fragila, dureroasa si extrem de puternica dintre un copil care se joaca «de-a ramasul in viata», mobilizand o armata de soldati, si o bunica pe care viata o topeste, incet, incet, ca pe un tort de zapada.“ (Mihaela Michailov)
Un spectacol ratat
dupa Daniil Harms
Distributia:
Kolka: Victor Giurescu
Petka: Daniel Besleaga
Chelnerita: Loredana Grigoriu
Barmanul: Florin Mircea jr
Regia si scenografia: Horatiu Mihaiu
Daca literatura ar avea calendarul ei cu martiri, numele lui Daniil Harms ar straluci cu litere ingrosate. Daniil Ivanovich Yuvachev (1906 – 1942), asa cum e numit in actele civile, a avut nesansa de a trai in perioada celei mai negre terori staliniste, dublata de flagelul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cu studii universitare de electrotehnica si de istoria artei neterminate, se va implica activ in cercurile avangardiste din Leningrad, suportand represaliile autoritatilor sovietice care respingeau literatura absurda promovata de acestea. A apucat sa publice doar cateva poezii si povestiri pentru copii, interzicandu-i-se definitiv editarea dupa a ce a fost arestat in 1931 si 1932. A murit probabil de foame, in iarna in care trupele germane au inconjurat Leningradul, fiind inchis intr-un spital de boli mintale, din considerente politice. Tara natala l-a redescoperit abia prin 1967, cand au inceput sa i se publice scrierile; in Romania, prima carte tradusa a fost „Un spectacol ratat“ (Editura Junimea, 1982), volum de proza scurta, o adevarata revelatie pentru acel cenusiu deceniu al dictaturii ceausiste.
Horatiu Mihaiu ne readuce in atentie acest volum, apeland la cateva texte, care nu sunt decat pretextul pentru un spectacol despre miracolul imaginatiei, asa cum ne spune chiar regizorul:
„Intr-una dintre povestirile sale, doua personaje, Kolka si Petka, fantazeaza pana in preajma delirului fara sa tina cont de cele mai simple reguli ale minciunii. Patrunzand insa in lumea gandului uman, iti poti da seama ca doar acolo gasim sinceritatea. Este singurul loc in care omul vorbeste deschis, adevarat, fara sa aiba frica. Este locul framantarilor, al dialogului cu oricine, al tristetilor ce-si au rezolvare si al bucuriilor. Totodata, aici e locul imaginarului, al imaginatiei fara limite, al posibilitatii de a te transporta in orice loc de pe pamant sau din spatiu. Dorintele ne sunt indeplinite! Aici ne putem permite totul. Daca dorim, vedem totul in verde, cinam cu un rege, zburam, dansam perfect cu bastinasii, iar oamenii au pene in loc de par. E poate cea mai frumoasa lume pe care ne-o putem imagina. Doar ca, din cand in cand, trebuie sa revenim la cotidian… TREBUIE?
M-am intrebat mereu de ce nu e invers? Probabil ca, daca viata ar fi un paradis, atunci imaginatia noastra ar fi un cosmar…“ (Horatiu MIHAIU).
„Un spectacol ratat“ este spectacolul vietii de zi cu zi, care ne dovedeste ca avem nevoie de foarte putin pentru a fi fericiti, cu conditia ca acel putin sa tina de esenta fiintei noastre. (Raluca NACLAD – secretar literar)
Iunie 2015