Institutul Polonez din Bucuresti
Studium Teatralne
Chisinu, 24 mai, Festivalul International de Teatru BITEI, editia a 7-a
Cisnadioara - duminica, 28 mai, ora 21.00, Festivalul Internaional de Teatru
Compania de teatru Studium Teatralne activeaza din 1997 si este condusa de regizorul Piotr Borowski, fost actor la Centrului de Practici Teatrale "Gardzienice" si colaborator al lui Jerzy Grotowski in Polonia si Italia (1985-1992). Caracterizate prin jocul expresiv, aflat la granita dintre dans si miscare, "Orasul" (1996), "Miezul noptii" (1998), "Persifal" (2004) si "Hamlet" (2005) sunt doar cateva dintre performance-urile actorilor de la Studium Teatralne, prezentate la numeroase festivaluri nationale si internationale (Italia, Brazilia, Venezuela, Rusia, Elvetia, Marea Britanie, Franta, Germania). Studium Teatralne, apreciat de critici ca fiind promotorul unor idei inovatoare in arta teatrala, organizeaza de asemenea, in mod regulat, workshop-uri pentru adolescenti si studenti ai scolilor de arte.
Hamlet
Regia: Piotr Borowski
In distributie: Gianna Benvenuto, Monika Dabrowska, Zbigniew Kowalski, Piotr
Piszczatowski, Marcin Szymanski, Magdalena Tuka, Dawid Zakowski.
Urmarind aceste reprezentari ale umilintei anacronice, am fost incantat de modul in care creatorii au decis in cele din urma sa nu manipuleze excesiv munca batranului bard de pe Avon. In aceasta veche poveste, nu ne-au amagit cu afirmatii stindard, vreo teorie moderna, un hit de muzica pop sau un jocuri pe calculatoare. Crezand in forta intrebarilor elementare si a simplitatii imaginilor pe scena, acestia au dorit pur si simplu sa asculte povestea, si sa interpreteze celebrele note la propriile lor instrumente bine acordate.
Jacek Sieradzki, Przekroj
Spectacol de teatru in aer liber "Porcopolis", Teatrul Biuro Podrozy
Sibiu - duminica, 28 mai, ora 22.30, Parcarea Transilvania, in cadrul
Festivalului International de Teatru.
"Cel mai recent performance al Teatrului Biuro Podrozy ma trimite cu gandul la Orwell. Szkotak ne spune o poveste simpla. Ne infatiseaza purceii jucausi din scoala, ii vedem in timp ce sunt educati si invata despre avantajele civilizatiei. Cand unul dintre purcelusi descopera adevarul, turma terifiata trebuie calmata. Contrastul intre jocul adolescentin, naiv, inocent si cel matur, crud si butal, este socant (rebelii sunt udati in mod brutal cu un tun de apa). Cu cat metodele folosite sunt mai simple, cu atat efectul lor este mai puternic. Piesa se transforma intr-o acuza la adresa omului. Este un repros adus cruzimii si agresivitatii speciei noastre, precum si metodelor sofisticate construite de om pentru a-si conduce semenii." Agnieszka Celada, Polityka
Teatrul "A"
Sibiu
- performance-ul "Exultet", vineri, 2 iunie, ora 22.30, Parcare Transilvania,
in cadrul Festivalului International de Teatru.
- performance-ul "Genesis", sambata, 3 iunie, ora 22.30, Parcare Transilvania,
in cadrul Festivalului International de Teatru.
Teatru "A" este singura companie independenta de teatru dedicata punerii in scena a unor performance-uri muzicale, pe teme religioase, pornind de la scenarii originale. Spectacolul "Exultet" al Teatrului "A" este o incercare de interpretare plastica a unor imagini antice, extrase din primele noua carti ale Genezei. Forma lui a fost influentata de viziunile literare, muzicale, plastice si filosofice ale unor artisti si ganditori europeni remarcabili. Interpretarea polonez apartine insa cu totul contemporaneitatii - facand trimitere la motive general cunoscute, Teatrul "A" chestioneaza sensul lor in lumea de astazi, cauta sa scoata la lumina ce a mai ramas actual si viu din traditia europeana comuna.
Mai - Iunie 2006