Festivalul International de Teatru de la Sibiu a pregatit un meniu diversificat pentru 80.000 de spectatori, asteptati la peste 350 de evenimente.
Arome ciudate, exotice, din indepartatele Canada sau Japonia, teatru fast-food, facut din improvizatie sau "bucatarie" traditionala romaneasca : acestea sunt ingredientele organizatorilor sibieni, care se afla in fata celui mai mare test de calitate al anului.
Intre 24 mai si 3 iunie, artisti din aproape 70 de tari se vor inrola intr-o armata care trage cu o singura arma: teatrul. Festivalul va avea ca garnitura si alte specialitati culturale: jazz, concerte de orga, muzica indiana, cubaneza sau de camera.
Hamlet, in cinci limbi
Spectacolele de "la sosea" se vor transforma in adevarate parade ale costumelor si extravagantelor interpretative. Vor fi prezente unele dintre cele mai mari companii ale spectacolului de strada din lume: "Cie Carabosse" si "Oposito", din Franta, sau unele din Germania. Nu vor lipsi trupe de teatru-dans din Australia, Olanda si Canada. Publicul va putea vedea o creatie "Unchiul Vanea" in stil japonez sau piese puse in scena de mai multe teatre nationale din Bruxelles, Moscova, Zurich, Tel Aviv. Spania va fi reprezentata de arta Flamenco. Spectatorii vor putea vedea si o creatie inedita, un monolog Hamlet in cinci limbi europene, printre care si romana, proiect coordonat de criticul George Banu.
Romanii ii aduc pe cei mai buni
Teatrul romanesc va acoperi circa 40% din intreaga oferta teatrala. Constantin Chiriac, directorul festivalului, sustine ca a selectat strict pe criterii de calitate spectacole din Bucuresti, Cluj, Sfantu Gheorghe si Sibiu. "Vedetele" anuntate vor fi un spectacol special regizat de Andrei Şerban : "Don Juan in Soho", de Patrick Marber, coproductie a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu si Teatrul National din Cluj, dar si "Un Tramvai numit Popescu", in regia lui Gavriil Pinte, ce are patru reprezentatii, pe 25, 26, 27 mai si pe 1 iunie, in tramvaiul ce face legatura intre Sibiu si Rasinari. Intr-una din halele uzinei Simerom se va juca "Trilogia Evreiasca", in regia lui Mihai Maniutiu, prezentata de Teatrul National Radu Stanca pe 30 mai si 2 iunie. De asemenea, spectacolul "Un Tango Mas" de la teatrul bucurestean Odeon, cu Razvan Mazilu, se joaca la Casa de Cultura a Sindicatelor, pe 27 mai.
In cadrul festivalului vor lansa carti, printre altii, Mircea Dinescu sau Mircea Tomus, iar in programul spectacolelor de lectura vor fi prezentate texte semnate de Ştefan Peca, D.R. Popescu, David Lescot, Lisa Mcgee, Luc Lagarce, Oliver Apert si Yoshiva Medina. Printre expozitiile ce vor fi prezentate la Sibiu se numara cea de caricaturi, de Ştefan Popa Popas, o expozitie de fotografie de Scott Eastman, dar si "Carte Cruda", o expozitie de tiparituri vechi de teatru din secolele XVII-XIX. In seria conferintelor speciale, George Banu va vorbi despre "Actorul European, identitate continentala si diferenta culturala", Randy Gener din America va prezenta tema "Naratiunea prin Design Digital", iar Mircea Dinescu, despre "Tratat de ras, tuns si frezat".