"Nu mai este de mult doar un festival al teatrului, ci al artelor spectacolelor", spune Constantin Chiriac, directorul festivalului si al Teatrului "Radu Stanca".
Depasind granitele clasicelor sali de spectacole, festivalul sibian se desfasoara in pietele medievale, in curtile muzeelor, in cetati sau pe bulevarde.
Spectacole printre sapaturi
Primul eveniment din festival, un spectacol de strada, sustinut de compania olandeza Warner and Consorten "Guerilla", s-a desfasurat in spatiul cunoscut drept Cazarma 90, din centrul orasului.
De jur-imprejurul locatiei insa se fac sapaturi arheologice, fiindca aici se va ridica un cort imens pentru anul cultural european 2007. Sute de spectatori s-au amuzat la show-ul olandezilor, care folosesc ghivece enorme pe post de tobe si se lupta cu tigai.
Kafka, dansat de japonezi
Unul dintre cele mai importante evenimente ale festivalului a avut loc chiar in prima zi, joi seara, la Teatrul Radu Stanca, o adaptare dupa "Metamorfoza" lui Franz Kafka, coproductie Japonia-Austria.
Spectacolul de dans este o adaptare dupa "Henshin", pusa in scena de Kanazawa Butoh Kan/Theater ASOU, foloseste textul lui Kafka intr-un mod original, punand accent pe noaptea dinaintea transformarii lui Samsa in insecta. Cei sapte dansatori au demonstrat cum se poate spune o poveste prin gesturi, vorbind din fiecare muschi, pe fundalul unor efecte sonore si vizuale.
Piata Mare a Sibiului, recent renovata, a fost practic inaugurata in prima seara de festival, cand atmosfera s-a incins la concertul Cargo. Festivalul a fost declarat deschis oficial la ora 22.00, printr-un discurs al directorului Constantin Chiriac, care a reamintit ca asistam la o repetitie generala pentru 2007.
Peste 2.500 de artisti la Sibiu
Festivalul International de Teatru tine anul acesta 11 zile, timp in care peste 2.500 de artisti din 72 de tari vor prezenta aproximativ 300 de spectacole la Sibiu.