La manifestare vor participa patru trupe de teatru din strainatate - Strange Fruit (Australia), Teatro Ka (Portugalia), Ilotopia (Franta) si Tuig (Olanda), iar reprezentatiile vor avea loc la fiecare sfarsit de saptamana.
Vor deschide festivalul australienii de la Strange Fruit (14, 15, incepand cu orele 19), urmati de trupa Teatro Ka (21, 22 iulie, incepand cu orele 19), francezii de la Ilotopie (28, 29 iulie, incepand cu orele 21:30), iar in inchiderea manifestarii - 4, 5 august, incepand cu orele 21 - vor evolua olandezii de la Tuig.
Spectacolele celor patru trupe invitate la festival sunt complexe, atat din puct de vedere tehnic, cat si uman sau conceptual.
Strange Fruit a avut spectacole in ultimii 6 ani in 30 de tari diferite si a participat la peste 170 de festivaluri internationale.
Spectacolul lor, unul dintre cele mai originale ale festivalurilor de gen la care au participat, simbolizeaza 8 personaje care baleteaza in aer, la 4,5 m inaltime, simbolizand fantasticul, gratia si frumusetea acestei lumi.
Trupa Teatro Ka s-a infiintat in anul 1986, specificul trupei fiind spectacolul pe picioroange. La Bucuresti ei vor fi prezenti cu spectacolul "Aripa destinului", un spectacol ce infatiseaza, in stil baroc, intalnirea unui batran cu ingerul sau si cu moartea.
Francezii de la Ilotopie sunt renumiti pentru spectacolele lor pe apa, iar in cadrul festivalului vor prezenta spectacolul "Reflexiile lui Narcis", un spectacol de proiectie a sufletului.
Reprezentatia olandezilor de la Tuig infatiseaza, sub numele "Salto Vitale", o masina arhaica pusa in miscare, pana la o inaltime de 14 m, inaltime de la care se produce actul final, saltul.
"ApaAerFoc" se vrea a fi "o deschidere de drum pentru trupele autohtone, poate chiar apogeul unor astfel de manifestari pentru mult timp de acum incolo", se precizeaza intr-un comunicat al ICR.
Potrivit Institutului, teatrul de strada mizeaza pe impactul pe care il produce asupra spectatorilor, iar pentru actori, scenografi si regizori, aceasta forma de manifestare a artei teatrale reprezinta o provocare.
In Capitala, Teatrul Masca este unul din singurele teatre care adopta programul de teatru de strada.