Pentru a marca 110 ani de colaborare romano-japoneza, Muzeul National Peles, Ambasada Japoniei si Asociatia de Colaborare pentru Arta si Mestesuguri Japonia - Romania deruleaza proiectul TATTING - ARTA DANTELEI CU SUVEICA – editia aII-a si organizează 5 Workshop-uri sustinute de maestrul YUSAI SHOKOIN (Japonia), in perioada 4 - 7 septembrie 2012, in Sinaia, Busteni si Brasov. Workshop-ul se adreseaza deopotriva tinerilor si varstnicilor care doresc sa descifreze si sa-s insuseasca arta realizarii unor elemente de dantelarie manuala folosind suveica cu ata sau matase.
La prima editie a atelierului, organizata in septembrie 2011, au participat 150 persoane, din Sinaia, Busteni si Comarnic, elevi si adulţi, care au apreciat initiativa muzeului si a Ambasadei Japoniei, de a oferi o alternativa a petrecerii timpului liber practicand o indeletnicire atat de draga Reginei Elisabeta.
TATTING este o dantela lucrata manual numai din inele, picouri si noduri, cu ajutorul suveicii si este considerata cea mai reprezentativa expresie a artei textile, datorita delicatetei modelelor redate.
Indeletnicire practicta mai demult doar de domnite si regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusa in Romania din Flandra si este cunoscuta ca dantela frivolité fiind considerata un mestesug pe cat de rafinat, pe atat de migalos.
SUVEICA este o piesa de forma alungita, folosita pentru dirijarea firului la razboiul de tesut si la crosetat. Ea are diferite forme si dimensiuni si poate fi confectionata din lemn, fildes, otel, sidef, baga, portelan si in zilele noastre, din plastic. Aurita si minutios decorata, suveica a atras atentia colectionarilor pasionati de acest domeniu.
Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a Romaniei, in care a excelat la varsta maturitatii, a fost realizarea dantelei cu suveica si impreuna cu prietena sa, care facea parte din inalta societate engleza, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicand cartea The Art of Tatting, care aparea la Londra, in anul 1910, la editura Longmans, Green@Company .
Coperta cartii reproduce cea mai importanta lucrare a Reginei Carmen Sylva, care i-a asigurat recunoasterea internationala a talentului sau in acest domeniu, “Scutecul de botez al principelui Carol” (viitorul rege Carol al II-lea, nascut in 1893), care a obtinut Medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris din anul 1900.
PROGRAMUL WORKSHOP-URILOR
TATTING - ARTA DANTELEI CU SUVEICA – editia aII-a:
Marti 4 septembrie 2012
11,00 – 13,00 –atelier de tatting - Castelul Peles
16,00 – 18,00 – atelier de tatting – Centrul Cultural Aurel Stroe Busteni
Miercuri 5 septembrie 2012
11,00- 13,00 – atelier de tatting– Centrul de plasament Sinaia
16,00 – 18,00 – atelier de tatting – Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia
Joi 6 septembrie 2012
11,00- 13,00 – atelier de tatting– Muzeul Casa Muresenilor Brasov
13,30 – 15,00 – vizitarea oraşului Braşov
Vineri 7 septembrie 2012 – Castelul Peles
10,00 – 12,00 – vizitarea Castelului Peles
13,00 - Concluzii
Nr. maxim de participanti – 20 persoane (elevi si adulti)/ atelier
Participarea este gratuita, pe baza inscrierii nominale, la adresa Muzeului National Peles: contact@peles.ro si la sediile partenerilor proiectului.
Ultima zi de inscriere: luni, 3 septembrie 2012.
D.T
editor artline.ro