Prilej pentru un interviu in exclusivitate...
Jurnalul National: Cartile dvs. seamana intrucatva cu cele ale lui Dan Brown, in sensul ca se inspira din istorie. Cu toate acestea, sunt si diferente. Ce va diferentiaza de operele americanului? Alaturarea cu autorul "Codului" va nemultumeste sau va onoreaza?
Mie mi se pare ca nu seamana prea mult. Inainte de toate, stilul este diferit. Eu scriu la cald, cu o puternica participare emotiva, el, in schimb, face aceasta la rece, fiind atent in primul rand la plot (subiect, actiune). In plus, exista o diferenta fundamentala intre noi: la sfarsitul fiecarui roman al meu exista intotdeauna o nota a autorului prin care dau cititorului posibilitatea de a intelege pe ce suport documentar se bazeaza povestea scrisa de mine. In plus, eu nu incerc niciodata sa fac ca un roman sa treaca drept un studiu stiintific. Diferenta este fundamentala: istoria merge inainte prin probleme si pe baza unei metode critice, literatura prin emotii. In orice caz, ceea ce face Dan Brown este o operatie stralucita atat din punct de vedere narativ, cat si comercial. Imi pare rau doar de toti cei care cred ca toate lucrurile acelea ar fi adevarate. La Rennes le Chateau vin nenumarati oameni in cautarea dovezilor ca acel Cod al lui Da Vinci ar fi adevarat!
Dati-ne cateva cifre despre cartile dvs...
Am scris douasprezece romane si opt studii. Evident, romanele au fost cele mai mult publicate. Recordul apartine trilogiei "Al"xandros", tradusa in treizeci si una de limbi si in cincizeci si trei de tari. S-au vandut trei milioane si jumatate de exemplare, dar se vinde in continuare si se retipareste peste tot. Cred ca anul viitor va ajunge la cinci milioane. Si celelalte au mers foarte bine: "Imparatia dragonilor" este tradus in douazeci si doua de limbi, in patruzeci si sase de tari.
Este adevarat ca "Alexandru" va fi ecranizat sub regia lui Baz Luhrman? Ce amanunte ne puteti da?
Baz Luhrman continua sa spuna ca va face aceasta, dar mai lasa sa treaca o vreme pana cand publicul spectator va uita de cel al lui Oliver Stone. Scenariul este gata si studiourile Universal sunt in continuare disponibile, dar eu am niste indoieli ca se va face. In orice caz, ma voi intalni cu Baz in Australia pe la sfarsitul lui august: o sa am informatii mai proaspete atunci.
Conform IMDB.com aveti trei filme in productie. Este adevarat?
Situatia este urmatoarea: "Ultima legiune" este deja terminat si va fi distribuit in toata lumea in lunile urmatoare. Calendarul depinde de distribuitori. In plus, se pregateste "Lo Scudo di Talos", o productie internationala dupa primul meu roman. Am scris, de asemenea, scenariul pentru "Amintirile lui Adrian" a lui Marguerite Yourcenar, in regia lui John Boorman, dar cred ca acolo sunt niste probleme. Am cedat si drepturile de autor la "Palladion" si exista cereri pentru "Oracolo" si "Faraonul nisipurilor". Va aparea in curand un film original al carui scenariu l-am scris pentru Italian International Film, film numit "LInchiesta" (Ancheta) cu o distributie valoroasa: Max von Sidow, Dolf Lundgren etc.
Scrieti in conditii speciale? Ce obiceiuri aveti atunci cand intrati in procesul de creare?
Mai intai imi pregatesc subiectul, apoi incepe redactarea propriu-zisa. Lucrez intotdeauna seara sau noaptea, pe intuneric, doar la lumina ecranului de la computer si cu muzica in casti. O muzica foarte sugestiva pentru o atmosfera care ma izoleaza de restul lumii si imi creeaza sugestii puternice. Merge foarte bine intotdeauna...
Traducerea Radu Gadei
DESPRE AUTOR
Valerio Massimo Manfredi este unul din cei mai tari scriitori italieni ai momentului. A publicat pana acum 12 romane, traduse in 53 de tari. Cel mai cunoscut volum este "Alexandru", care a aparut si pe piata romaneasca. La Bookfest, Manfredi isi va lansa vineri ultimul sau roman, "Tiranul", al saselea roman al sau aparut la Editura Allfa. Daca ati citit "Alexandru", "Ultima legiune", "Imparatia dragonilor" sau "Faraonul nisipurilor", atunci sunteti deja un fan al autorului.