Primul festival romanesc de animatie, anim’est, a fost deschis vineri seara, la Cinema Europa, de celebrul regizor de animatie nominalizat la Oscar John Dilworth, creatorul lui „Courage the cowardly dog”/”Curaj, cainele las”, difuzat pe Cartoon Network.
„Nu stiu aproape nimic despre animatia romaneasca, dar sper ca exista un interes si ca se misca ceva”, a spus Dilworth despre productia autohtona, care, de peste 15 ani, e aproape inexistenta.
„Nici macar nu-mi mai amintesc cum o cheama pe mama, trebuie sa poarte ecuson prin casa”, a glumit regizorul, convins ca pentru a da viata unui personaj de animatie nu e nevoie de prea multi bani, nici de aparatura sofisticata, ci de ceva vointa.
„Ce e minunat in privinta animatiei e ca nu ai nevoie de foarte mult echipament, oricine are acces la un computer, chiar daca nu e unul super-mega-performant. Poti desena din nimic, pe foi de hartie, pe care le scanezi apoi. Animeaza frunze, pietre, daca e nevoie, trebuie doar sa te exprimi”, si-a argumentat Dilworth viziunea oarecum romantica.
Seara de animatie de vineri a continuat cu o proiectie a scurtmetrajelor lui John Dilworth: „the early stuff” si „the good stuff”, cum le-a impartit regizorul. Pe langa serialul care i-a adus celebritatea, „Curaj, cainele las”, regizorul in varsta de 43 de ani a creat cateva zeci de scurtmetraje de animatie, la propria casa de productie, Stretch Films din New York.
Integrala filmelor Dilworth
Creatorul newyorkez are in palmares opt premii internationale, printre care si o nominalizare la Premiile Oscar, in 1996, cu „The chicken from outer space”, rebotezat ulterior „Courage the cowardly dog” si transformat in serial de televiziune.
Schitate sumar, in linii simple, dar extrem de expresive si amuzante, personajele sale sunt, cel mai adesea, animale. De la umorul, uneori grotesc, din creatiile de inceput, ca „The Dirdy Birdy” sau „Smart Talk with Raisin” (1993), regizorul a trecut la un registru mai liric si mai dramatic, in recentul scurtmetraj de patru minute, „Life in Transition” (2005).
„Aici am exprimat tot ce am trait eu in ultimii cinci ani, care nu au fost deloc usori pentru mine”, a marturisit regizorul. Integrala John Dilworth din cadrul anim’est mai poate fi vazuta astazi, la Cinema Europa, de la ora 19.30.
Nu mai avem filme de animatie
Dupa desfiintarea singurei case de productie finantate de stat, Animafilm, soarta animatiei a ramas in mainile studiourilor independente si ale creatorilor. Nici in domeniul privat perspectiva nu este prea optimista, singura firma de acest fel, Dacodac Studio, lucrand pentru strainatate. „Festivalul tocmai asta isi propune, sa atraga atentia asupra situatiei critice in care se afla animatia. Singura solutie in momentul de fata ar fi implicarea statului”, a subliniat Laurentiu Bratan, unul dintre organizatorii anim’est.
Daca la noi nu se pune accent pe animatie, in strainatate exista o adevarata industrie, printre cei mai importanti producatori din SUA numarandu-se Walt Disney Studios, Warner Bros. Animation, Hanna-Barbera Productions, Blue Sky Studios sau Pixar.Pste 250 de filme de animatie vor putea fi vizionate la Cinema Europa, Union si Corso pana pe 1 octombrie.
Un caine de succes
„Courage”, un caine roz si fricos, a ajuns unul dintre cele mai iubite personaje pe canalul de televiziune Cartoon Network. Impreuna cu batranii Eustace si Muriel, Curaj locuieste in mijlocul pustiului. In fiecare episod, „cainele las” e nevoit sa-i salveze, trecand cu mult curaj prin cele mai teribile pericole. Pentru primul episod, „The chicken from outer space”, John Dilworth a fost nominalizat la Oscar.