Tarzan este desenul animat de lung-metraj cu numarul 37 din lunga serie Disney, fiind produs de Walt Disney Feature Animation si lansat in cinematografele americane in iunie 1999. Bazat pe seria de romane avandu-l ca erou pe "Tarzan din neamul maimutelor", longevivul personaj creat de Edgar Rice Burroughs, filmul a fost ultimul mare succes al celor de la Disney, inainte de criza financiara de la inceputul anilor 2000, fiind considerat de critici ultimul din seria care a marcat revenirea legendarei companii. Dincolo de calitatea animatiilor, muzica si personaje, filmul a surprins prin seriozitatea cu care era prezentata povestea. In locul lumii de basm din alte productii Disney, in Tarzan cartea era respectata pas cu pas, cu mici exceptii. Era un desen animat serios, destinat nu doar copiilor, ci si parintilor si tocmai de aceea s-a bucurat de un succes apreciabil.
Povestea
In primii ani ai secolului XX o familie naufragiaza undeva pe coasta Africii, intr-un loc salbatic, departe de civilizatie. Mama, tatal si fiul inca sugar sunt nevoiti sa supravietuiasca. Isi construiesc aici o casa intr-un copac, pentru a fi feriti de primejdii si mai ales de animalele din jungla. In acest timp un cuplu de gorile, Kerchak si Kala, isi pierde fiul, ucis de un leopard pe nume Sabor. Cand isi cauta un alt loc, Kala aude plansetul fiului de om, si in gaseste in casuta devastata, alaturi de parintii morti, ucisi se pare de leoparzi. Kala vrea sa il ia pe micutul neajutorat si reuseste sa scape din casuta, urmarita de temutul Sabor.
Schimbarile fata de carte, desi nu afecteaza stilul narativ, sunt numeroase. Filmul s-a impus pe piata americana si apoi in intreaga lume nu doar datorita povestii, personajului si animatiei, dar si coloanei sonore, compusa si interpretata de Phil Collins.
Pentru a realiza decorurile tridimensionale echipa de productie a folosit o tehnica speciala, cunoscuta sub numele de "Deep Canvas", prin care sunt realizate decoruri ce arata ca o pictura, idee care a primit in 2003 si un premiu in SUA. "Deep Canvas" avea sa mai fie folosita si in " Atlantis: The Lost Empire", mai ales pentru scenele panoramice, dar si pentru mai multe secvente de actiune. In "Treasure Planet", urmatorul lung metraj de animatie marca Disney, tehnica a fost din nou folosita pentru a crea circa 75 la suta din decoruri, dar rezultatul nu a mai fost la fel de impresionant.
Pelicula avea sa castige mai multe premii, intre care un Premiu Oscar pentru cel mai bun cantec - "You'll Be In My Heart" de Phil Collins -, un Premiu Grammy pentru coloana sonora in 2000 si Globul de Aur pentru cel mai bun cantec tot in 2000.