Numarand in prezent peste 160.000 suflete, Tartus este al doilea oras ca marime din zona de coasta a Siriei fiind devansat numai de Latakia.
Circa 251 km il despart de Damasc, 90 km de Homs si tot atat de Latakia, fapt care nu il impiedica sa fie unul dintre punctele de atractie ale tarii din perspectiva turistica. Tartus si-a pierdut caracteristicile de asezare pescareasca in secolul revolutiei industriale, cand simplitatea si linistea ce ii dadeau farmec pana atunci i-au fost umbrite pe masura dezvoltarii sale.
Inceputurile orasului descind in antichitate pe vremea cand aici fiinta o colonie feniciana numita Antaradus. In perioada dominatiei romane si bizantine comunitatea atingea deja maturitatea economica si culturala, devenind in secolul al IV-lea unul dintre bastioanele de aparare ale crestinismului.
Mai tarziu, in Evul Mediu, cruciatii ocupau orasul-fortificat pentru a-l intrebuinta in lupta contra paganilor aparand nobila cauza a crestinilor. Ei sunt ctitorii unei biserici construite in 1223 care impresioneaza pana astazi prin arhitectura specifica secolului XIII.
In partea veche a orasului, ruinele care se infatiseaza vizitatorului sunt o umbra a ceea ce era in veacurile XII-XIII faimosul Castel al Templierilor. Insasi zona in care se afla prezinta interes prin modul in care sunt organizate strazile si prin prisma cladirilor vechi. Palatul Beit el-Baik se numara printre reperele in directia carora cu siguranta veti putea fi directionati de oricine.
In plus, in zona exista suficiente restaurante si locuri de cazare pentru a fi siguri ca asteptarile va sunt implinite pana la cele mai mici detalii. La circa 3 km departare de Tartus se afla singura insula locuita din Siria, intalnita sub numele de Ruad sau Arwad, catre care cu siguranta merita sa va indreptati pasii vreme de cateva ceasuri.
Sursa foto