In ultima luna, editorii din Romania s-au certat pe organizarea viitorului targ de carte. La numai un an de la disparitia targului Bookarest, organizat la Teatrul National de Artexpo, miercuri seara a luat nastere, oficial, Salonul Cartii Bucuresti - Bookfest, fixat in perioada 13-18 iunie. Evenimentul va fi gazduit, asemenea Gaudeamusului din noiembrie, de Romexpo. La intalnirea de la MCC, asociatiile editorilor, Fundatia Artexpo si Uniunea Scriitorilor au acceptat, in cele din urma, ca targul sa fie organizat de Asociatia Editorilor din Romania (AER), al carei presedinte este Gabriel Liiceanu. AER a fost initiatorul acestui proiect care a starnit ulterior animozitati in randul editorilor. Acestia au fost nemultumiti ca AER a fost desemnat sa organizeze targul, din bani publici, fara sa se fi organizat o selectie de oferte sau o licitatie.
MCC a propus si a organizat mai multe intalniri cu asociatiile pentru a cadea de comun acord asupra formulei de organizare.
Partile "vor beneficia in mod transparent" de informatiile legate de bugetul Bookfest in diversele etape de realizare a proiectului si la finalul acestuia.
"Pacea" de la minister a fost incheiata printr-un protocol semnat de AER, Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural (AEPC), Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER), Societatea Editurilor din Romania (SER), Asociatia Carte Scolara, ARIEL, Asociatia Difuzorilor de Carte si Presa (ADPC), Asociatia Difuzorilor si Editorilor - Patronat al Cartii (ADEPC), Artexpo si Uniunea Scriitorilor.
Protocolul prevede ca partile "vor beneficia in mod transparent de informatiile legate de bugetul Bookfest in diversele etape de realizare a proiectului si la finalul acestuia", citeaza Mediafax.
Totodata, in conventie se precizeaza ca MCC se angajeaza sa plateasca in totalitate chiria locului de desfasurare. Intrarea vizitatorilor la Bookfest va fi libera. Cu toate ca este platita chiria, expozantii vor achita tarife - cu 5% mai mici decat "plafonul minim practicat in 2005 pentru chiria pe metru patrat (tarif de baza) la Bookarest si Gaudeamus". Editorii si difuzorii de carte au stabilit ca profitul net realizat de organizator in urma targului va fi donat unei organizatii non-profit cu denumirea provizorie de Casa Cartii, ce va fi infiintata cu scopul organizarii salonului in urmatorii ani, precum si a standului Romaniei la targurile internationale de carte.
Un aspect interesant al targului va fi repartizarea spatiilor, moment tensionat la fiecare targ de carte, indiferent de spatiul unde s-a desfasurat. Organizatorii se obliga sa asigure repartizarea spatiilor de expunere "fara discriminare". (Manuela Golea)