Platoul muntelui sub forma de sa, cu piscul cel mai inalt avand 1.486 m, deschis spre soare si lumina si inconjurat ca o cetate de padurile de fag si de conifere, este acoperit de o pajiste cu iarba deasa si marunta. Aici, pe acest platou se intalnesc limitele judetelor Alba, Arad, Hunedoara si, ceva mai spre nord, incepe judetul Bihor, iar mai spre est, judetul Cluj. La poalele padurii, in apropierea unui izvor, se facea o vatra de popas in jurul unui foc mare, unde participantii la targ petreceau toata noaptea de sambata spre duminica.
Rasaritul soarelui este salutat de tinerele fete de la Vidra, cu ale lor tulnice, sunetul acestora marcand inceputul "Targului de Fete" de pe Muntele Gaina. Pe Platoul Gainii, intre doua jocuri, tinerii aveau ocazia sa se cunoasca iar familiile lor, sa stabileasca data nuntii. Aici era locul unde cei care se casatoreau isi intalneau rudeniile, cu ocazia "Targului de la Gaina", fiind locul si momentul cele mai potrivite de intalnire. Anul urmator, iar mai apoi in fiecare an, fata venea aici sa-si intalneasca parintii iar ginerele, socrii, caci cunoscuta fiind frumusetea si voinicia moatelor, multe din ele coborau dupa soti in Ţara Crisurilor.
De asemenea, aici se desfasura si un targ unde puteau fi cumparate produse realizate de mesterii locali, cum ar fi cojoace, caciuli, opinci, sumane, tundre, donite, fluiere, tulnice, ciubere sau bauturi. Chiar daca isi pastreaza denumirea consacrata din vechime, "Targul de Fete" de pe Muntele Gaina a avut la origine conotatii de natura magico-mistica, creand si acum in jurul sau acel nedefinit mister, in care legenda si realul se impletesc in mod firesc. Muntele Gaina cu al sau traditional "Targ de Fete" continua sa fascineze, motii, si nu numai ei, raspunzand chemarii muntelui: "Urcati, frati romani, acolo sus, ca la o mare sarbatoare!".
Chiar daca nu mai este manifestarea spontana de odinioara, cand oamenii de aproape sau de departe urcau anual muntele, traditia targului s-a pastrat. An de an, pe scena de pe platoul muntelui are loc parada costumelor, jocurilor si cantecelor populare din judetele Alba, Arad, Cluj, Bihor, Hunedoara, dar si din alte parti ale tarii. De asemenea, aici pot fi gasite produse de uz general realizate de mesteri locali, participantii la targ putand cumpara diverse obiecte de artizanat, drept amintiri de la "Targul de Fete" de pe Muntele Gaina. Pentru prima oara, in vara anului 1921, pe platoul de sub Muntele Gaina s-a realizat o tabara de corturi, pentru a asigura cazarea prim-ministrului de atunci, I. C. Bratianu. Plecand de la acea experienta, in ultimii ani, organizatorii manifestarii au realizat tabere de corturi, pentru cazarea oficialitatilor participante si pentru alti invitati, s-a asigurat cazarea in corturi militare, hrana fiind pregatita in bucatarii de campanie.