Nu putem spune daca din multitudinea de targuri organizate cu ocazia sarbatorilor de iarna, cel din Viena s-ar mandri cu oferta cea mai variata. Dar putem fi absolut siguri ca targul desfasurat in capitala Austriei se bucura de cea mai mare popularitate pe continentul european. In ciuda numelui sau, care ti-ar sugera sa-l asocitezi cu o singura piata sau bulevard important, Targul de Craciun din Viena decurge in mai multe locatii simultan.
Desigur, centrul il constituie targul de langa Primarie. Imaginea impunatoare a cladirii, construita in stil neo-gotic, in fundal, este unul dintre lucrurile care le produce turistilor ce mai profunda emotie in suflet! Brazii care inconjoara locul sunt impodobiti conform traditiei iar copiii se bucura de jocurile amplasate pentru ei in zona.
Pe langa targul de la “kilometrul zero” al Vienei, in zonele istorice ale orasului apar targuri destinate decoratiunilor de Craciun si produselor traditionale. In cazul targului de Craciun de pe Spittelberg, printre stradutele idilice sunt ascunse multe standuri cu obiecte artistice, dar si multe idei de cadouri cu tenta culinara. Pe tarabe, o varietate de marfuri incantatoare, inclusiv cele scoase la vanzare de anticari si artizani.
In aer plutesc arome de vin fiert, ciocolata si scortisoara, si lampioane care sporesc atmosfera de basm. De un mare succes si multa atentie beneficiaza bauturile traditionale: sucuri de portocale, banane, cirese, mere, alaturi de cativa stropi de vodka, tequila sau whisky. Canile din care se consuma deliciosul vin fiert sau punch sunt personalizate, iar cumparatorii le pot pastra ca amintire, evident, contra sumei de bani cuvenite.
Globurile rosii, sustinute parca doar de fire subtiri de beteala, candelabrele elegante, fulgii de nea, toate parca dau replica vitrinelor elegante, impodobite in ton cu sarbatoarea.
Targul de Craciun de la Viena are dimensiunile unei sarbatori in sine, iar orasul pare desprins dintr-o poveste. Evenimentul are o traditie de mai bine de 700 de ani, de cand Imparatul Albrecht a organizat prima Piata de Craciun. De atunci s-a pastrat traditia vieneza ”Criskindlmarkt” si in fiecare an se organizeaza astfel de targuri, care se tin in cele mai frumoase locuri istorice din oras.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.