Cea de a treia editie a Targului International de Arta de la Moscova se va deschide pe 22 mai la Manege. SUA, Elvetia, Franta, Anglia, Israel, Rusia vor fi prezente si vor oferi prin reprezentantii lor in cele sapte zile ale Targului nenumarate piese deosebite, de la mobilier la lucrari de pictura, din secolele XVI-XXI, inclusiv tapiserii, tablouri ale vechilor maestri, lucrari impresioniste, moderne si contemporane, desene, covoare, arta asiatica, ceramica, bijuterii, portelanuri.
Manege, locul de desfasurare, a fost construit in 1817 pentru a comemora ce a de cincea aniversare a infrangerii lui Napoleon de catre Rusia. Inginerul Augustin Betancourt a folosit tehnici revolutionare pentru acea epoca : nu a fost folosita nici o coloana pentru a sustine edificiul, iar toate barnele din lemn erau expuse privirii. Atat fatada cat si decoratiunile interioare au fost realizate de renumitul arhitect francez Joseph Beauvais. Initial constructia era destinata parazilor militare, putand gazdui peste 2000 de oameni. Dupa revolutia din 1917 constructia a devenit garaj pentru guvernul sovietic, si cea din 1957 a fost folosita ca sala de expozitii. La inceputul anilor '90 a fost din nou reconstruita, dar in 2004 un incendiu a distrus partial infrastructura din lemn, iar acoperisul s-a prabusit. Pana in 2005 au avut loc ample lucrari de restaurare, care au readus cladirea la stralucirea initiala.
In cadrul manifestarii va fi prezentata o gama larga de lucrari, de la antichitati la avangarda, noii colectionari rusi, abia intrati pe piata, avand deja priviri relativ formate. Potrivit specialistilor, acestia sunt atrasi mai curand de estetica lucrarii decat o anumita perioada si sunt foarte deschisi la propuneri si noutati. Nici un stil nu este neglijat, dealerii oferind lucrari si piese pentru toate gusturile, indiferent ca este vorba de Art Deco, mobilier francez de secol XVIII sau arta contemporana. Aceasta nu mai este un apanaj al targurilor specializate, iar Moscova nu face nota discordanta. In cadrul Targului vor fi prezentate mai multe lucrari, instalatii, precum si expozitii personale sau de grup. Nu este uitata nici arta asiatica.
Iubitorii de bijuterii au sansa de a privi piesele mult visate intr-o aripa speciala a cladirii, inaugurata timid in 2005 si astazi extrem de populara, unde cele mai mari nume ale se intalnesc cu aceasta ocazia, multe pentru prima data in capitala rusa.
Mai 2006