La limita dintre regiunea deluroasa subcarpatica si Campia Inalta a Targovistei, pe o tersa inalta a raului Ialomita se afla resedinta judetui Dambovita. Orasul care astazi numara aproape 90.000 locuitori se impune prin trecutul sau glorios si prin cultura spirituala si materiala remarcabila.
Vorbind despre vechimea fostei capitale a Tarii Romanesti istoricul Nicolae Iorga se intreba: Oare cat de timpuriu trebuie sa se fi dezvoltat acest targ pentru ca numele sa figureze in zorii evului mediu cu sufixul "-iste", ce indica la fel ca in cuvintele porumbiste, gradiste, siliste etc "ceea ce a fost candva in acel loc"?
Exista dovezi incontestabile ca centrele politice ale tarii noastre au coborat treptat de pe culmile muntilor in zona subcarpatica ajungand in cele din urma in plina campie. Sa ne gandim de pilda la capitala puternicului stat Dac, Sarmizegetusa Regia, apoi la Targoviste si Bucuresti.
Chiar daca nu intruchipeaza arhetipul asezarii medievale la fel ca Sighisoara, orasul Targoviste detine inca unele monumente de arhitectura mostenite de peste veacuri.
De la gara micuta dar curata vopsita in nuante de rosu pana la obiectivele reprezentative nu este cale lunga, astfel ca nu exista varianta mai buna decat sa vizitati orasul mergand pe jos. Aproape de centru se contureaza o mica zona pietonala cu terase si cladiri vechi, asemnanatoare intrucatva cu faimoasa strada bucuresteana Lipscani, dar mult mai curata si cocheta.
In continuare, in functie de preferinte va puteti delecta vizitand Muzeul National al Politiei Romane care este singurul de acest tip din tara, sau Muzeul de Istorie. Mandria orasului Targoviste ramane insa frumoasa Curte Domneasca ce grupeaza monumente din secolele XV-XVIII. Dintre acestea se remarca siluetele svelte ale Bisericii Domnesti si Turnului Chindiei. Functiile turnului ridicat in timpul domniei lui Vlad Tepes au evoluat astfel: turn-clopotnita in secolele XIV-XV; turn de staja si aparare in secolele XV-XVI; turn ceasornic in secolul al XVII-lea; 1853 - foisor de foc.
Biserica mare Domneasca din Targoviste este ctitoria voievodului Petru Cercel (1583-1585) si a fost zidita in acelasi timp cu Casa Domneasca. Alaturi de frescele care ii infatiseaza pe Matei Basarab, Neagoe Basarab, Constantin Brancoveanu si Petru Cercel (in postura de ctitori, tinand macheta bisericii), apar alte figuri marcante ale neamului romanesc: Mihai Viteazu (prima reprezentare cu coroana pe cap), Radu Serban, Constantin Carnul, Serban Cantacuzino si Radu Mihnea.
C. I.