Targ de carte. Astept week-end
In curtea Romexpo nu a aparut nici in a doua zi macar un afis care sa spuna ca acolo se desfasoara un targ de carte, iar de la difuzoarele complexului se anunta `expozitii de incineratoare`. La fel ca la deschiderea de dimineata si miercuri seara pavilionul era aproape gol. La concertul interactiv (era in acelasi timp si un performance) al trupei Margento erau aproximativ 15 oameni. Dintre acestia vreo cinci erau numai poetii ale caror carti erau lansate odata cu acest concert, iar restul prietenii lor. Ai asta nu tinea nici de faptul ca nu le placea muzica sau ca nu erau interesati de cartile lansate (printre care se aflau si noi volume de Saviana Stanescu sau Ioana Ieronim), ci pur si simplu de aceea nu avea cine sa vina. Cel putin la capitolul vizitatori situatia s-a mai imbunatatit ieri, in a doua zi a targului. Dar se pare ca toti asteapta inghesuiala si afluxul de vanzari de la finalul saptamanii.A
Spre deosebire de alte dati, la intrarea in pavilion nu mai stau zeci de promoteri care sa imprastie fluturasi si sa explice cat de minunate sunt cartile de la editura care i-a angajat si ce reduceri spectaculoase au ei pe perioada targului. Ieri pe la pranz, erau trei fete care imparteau fluturasi de la edituri, doi tineri care vindeau noua revista literara `Pana Mea` si vreo cinci fete care imparteau fluturasi cu ceva despre India. Am crezut ca mediatizeaza dezbaterea despre India si cartile ei sacre care era programata ieri seara. Iau fluturasul si citesc: `Expozitia Enterprise India` cu motoare, piese de schimb, produse agricole sau cosmetice indiene.
La targul de carte standul de audio si e-bookuri nu era functional nici in a doua zi. In schimb pentru doritorii de asa ceva, se gasesc audio- bookuri la Centrul de carte straina. E drept, sunt numai clasici, dar costa 10 lei bucata. Ai cine arennevoie de un dictionar englez gaseste la alt stand Cambridge Advanced Learners Dictionary la numai 40 de lei.
Ce-i drept numarul redus de vizitatori are si un avantaj: e mai usor sa vizitezi si sa vezi oferta de la fiecare stand. Sunt mai multe panouri pe care este afisat amplasamentul acestora, prin urmare e mai usor sa gasesti editura pe care o cauti. Anul acesta si spatiul pe care este asezat fiecare stand e ceva mai mare, dar toate arata la fel ca la Gaudeamusul care a avut loc in noiembrie. De remarcat standul unei noi edituri de business, Publica, care a construit un spatiu `futuristic` in jurul unei singure carti si chiar a renuntat la mocheta care acopera tot restul pavilionului.
Suplimentul de carte de la Humanitas
Editura Humanitas a lansat ieri o noua campanie: `Suplimentul de carte`. In perioada 15 iunie-31 august, cine o cumpara o carte editata de Humanitas din librariile acesteia si trimite un sms gratuit la numarul 2665 (Book), numar pus la dispozitie de firma de telefonie mobila partenera in cadrul acestui proiect, primeste inca o carte gratis. Aceasta urmeaza sa fie aleasa din cele zece titluri selectate de editura pentru acest proiect: Ultimele sonete inchipuite ale lui Shakespeare in traducere imaginara de V. Voiculescu, Cartea de capatai a hedonismului de Michael Flocker, Despre securitate de Traian Ungureanu, Femeia vulpe de David Garnett, Zvonurile de Jean-Noel Kapferer, Baraba de Par Lagervist, Focul amorului de Constanta Vintila Ghitulescu, Clara noaptea de Catherine Locandro, Novecento de Alessandro Baricco si Intreaba praful de John Fante. (R.B.)