Muzeul National al Taranului Roman
"Sfantul Nicolae face parte dintre sfintii cu mare tinere. Iarna incepe, dupa unii, in aceasta zi. Cand isi scutura barba sfantul, incepe sa ninga. Mai important decat toate este faptul ca Sfantul Nicolae reprezinta o geana de nadejde. Poate ca nu se sfarseste lumea, poate ca vine primavara iar…
Sfantul Nicolae ajuta fetele sarace. Obiceiul de a darui copiilor dulciuri si o nuielusa este o inovatie a orasului, o prefigurare a lui Mos Craciun cel atoatedaruitor."
Ghidul sarbatorilor romanesti, de Irina Nicolau
Tot norodul: copii, parinti, studenti, artisti, ziaristi, functionari, bugetari, soferi, ingineri, doctori, bancheri, sefi, militari, frizeri, violonisti, IT-isti, biciclisti, ochelaristi, corporatisti, fotografi, profesori, bucuresteni, navetisti, turisti, idealisti, galantoni, poltroni, inimosi, gura-casca, grosi la punga, mana larga... toti, dar absolut toti sunteti asteptati de vineri, intai pana duminica, trei ale lunii lui Undrea, de la orele 10 de dimineata pana la 6 seara, la Targul de Sfantul Nicolae de la Muzeul National al taranului Roman.
130 de mesteri mari, cei mai priceputi olari, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori... vin din toate zonele tarii cu lucruri frumoase, numai bune de targuit, pe care le-au mesterit peste an.
Puteti admira si cumpara: jucarii, nuieluse, masti, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, cosuri de nuiele, strachini, oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, pipernite, gavane, lingurare, linguri, fluiere, ocarine, impletituri din panuse, oale, scaunase, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, clopotei, zurgalai, dar si turta dulce, cozonaci, mere, miere, placinte, cofeturi, plante medicinale, tuica... si cate si mai cate.
Veniti cu mic, cu mare, sa sarbatorim impreuna Ziua Nationala si sa intram in iarna sanatosi si veselosi!
Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari). Ieftin ca braga!
Intrarea la targ se face prin strada Monetariei.
Targ (o)randuit de Muzeul National al taranului Roman.
"Sfantul Ierarh Nicolae, San Nicoara si Mos Nicolae… Ma mir din nou. Ce au in comun sfantul numit in carti „lacas curat al faptelor bune“ cu paznicul granitei apusene de pe cer si mosul care pune in ghetele copiilor o nuia si dulciuri? Ultimii doi sunt variante populare ale sfantului recunoscut de toti crestinii. San Nicoara este o creatie a satului, si Mos Nicolae una a mediului urban. Diferentele dintre cele doua variante sunt enorme. San Nicoara este patronul soldatilor, al marinarilor, al fetelor sarace, despre el exista legende, oamenii ii adreseaza rugaciuni. Mos Nicolae doroforul anticipeaza cadourile care urmeaza sa vina de Craciun. Imageria lui este saraca si neoriginala. Se stie putin despre el. A aparut atunci cand orasul a schimbat statutul copilului, transformandu-l in personaj privilegiat. Mos Nicolae exista daca vine si, daca vine, trebuie sa aduca neaparat cadouri. Asa ceva nu poate fi imaginat in sat. Acolo nu se fac cadouri, se dau daruri. Iar darul se intoarce, reciprocitatea este obligatorie. O formula de primire a darului din Bihor spune explicit: „Multumesc pana oi intoarce“. in sat, nici Mos Ajun, nici Mos Craciun nu fac daruri. Copiii sunt rasplatiti, deci platiti, pentru serviciul ritual pe care il fac gospodarilor colindandu-i. Rasplata se face in mancare: mere, nuci, alune, colaci. Banii au intrat tarziu."
Batranii de iarna, de Irina Nicolau