Daca nu ati ajuns la Sibiu pâna acum, mai ales ca în 2007 s-a transformat în Capitala Europeana a culturii, aveti tot timpul de aici înainte. Cum înca afara ne jucam de-a uite primavara, nu e primavara, acum avem sansa sa ne "adapostim" de frigul lui Faur într-un muzeu, într-un pub, unde putem asculta jazz de calitate, într-o sala de teatru sau cinema.
Sala de proiectii a Studioului de film ASTRA este locul unde pot fi vizionate, de luni pâna vineri, de la ora 14.00, cele mai interesante filme documentare, realizate în ultimii 20 de ani si premiate la festivaluri internationale celebre.
Taranul si, în general, viata de la sate îi fascineaza pe documentaristi. Si nu numai pe ei. Poate spectatorul român s-a saturat sa tot vada ca cei de lânga el îsi cauta rostul în strainatate sau se zbat în mizerie. Pentru turistul strain e ceva exotic.
Trilogie despre "Ultimii tarani"
Prima parte dintr-o serie de trei episoade, intitulata "Ultimii tarani : Calatorii", realizata de britanicul Angus Macqueen, este programata astazi, de la ora 14.00. Regizorul urmareste destinul a trei familii de români, a caror viata e marcata de valurile de emigrari. În satul Budesti din Maramures, oamenii înca se mai ghideaza dupa vechile credinte, mostenite din batrâni. Tinerii nu se mai regasesc în aceasta lume si tot mai multi fug în afara. La Budesti, nu e familie care sa nu aiba un membru plecat la munca peste hotare. În primul film al seriei, "Calatorii", sunt prezentate problemele cu care se confrunta emigrantii si agonia culturii rurale, care încearca cu ultima suflare sa reziste în fata noului. "Tentatii" (13 februarie), a doua parte a trilogiei lui Macqueen, analizeaza impactul întâlnirii a doua culturi si diferenta dintre asteptarile, sperantele vârstnicilor si cele ale tinerilor în satul românesc de azi. "Nevasta cea buna", care încheie seria "Ultimilor tarani" (19 februarie), prezinta efectele emigrarii asupra comunitatii locale.
Documentaristul si profesorul de antropologie vizuala, Michael York, care nu s-a desprins timp de 10 ore pe zi de ecran la editia de anul trecut a Festivalului International de Film documentar ASTRA, s-a declarat foarte încântat de ceea ce a vazut la Sibiu. `Festivalurile de film documentar si antropologic sunt, de obicei, precum o adunare de trib. Niciodata nu am vazut un trib atât de mare ca la Sibiu. Avem si în Marea Britanie, la Londra, un astfel de festival antropologic. Cea mai numeroasa participare a numarat 120 de persoane". Michael York a fost uimit ca cele peste 700 de locuri ale salii de proiectii nu au ramas goale în nicio dupa-amiaza si a marturisit încrezator: "Prevad un viitor viguros României în domeniul documentarului". Mai puteti vedea în aceasta luna "Ambasadorii" (mâine), o productie finlandeza de Jouko Aaltonen, despre viata de zi cu zi a ambasadorului Finlandei la New Delhi.
Proiectii Radu Gabrea si Thomas Ciulei
Figura taranului român revine în prim-plan. "Gratian" al regizorului Thomas Ciulei (9 februarie) ne vorbeste despre taranul Gratian Florea, considerat de consateni "pricolici de lup". Parasit de familie si respins de oamenii din sat, a ajuns sa traiasca într-o cocioaba la marginea satului, fara apa si fara caldura. Viata saraca de la sat a fost surprinsa si de regizorul Laurentiu Calciu, în "Mamaliga te asteapta" (20 februarie). E vorba despre o familie, dintr-un sat din Moldova, care traieste de azi pe mâine si care face eforturi greu de imaginat ca sa-i tina la scoala pe toti cei 10 copii. Cinci dintre ei au reusit chiar sa intre la facultate.
Programul complet
6.02 :"Ultimii tarani" : Calatorii (Angus Macqueen, UK)
7.02 :"Ambasadorii" (Jouko Aaltonen, Finlanda)
8.02 : "Mostenirea lui Godfaden" (Radu Gabrea, România,)
9.02 : "Gratian" (Thomas Ciulei, România)
12.02 :"Mici pentru totdeauna" (Barbara den Uyl, Olanda)
19.02 :"Ultimii tarani" - Nevasta cea buna (Angus Macqueen, UK)
20.02 : Mamaliga te asteapta (Laurentiu Calciu, România)
21.02 :Râuri de nisip (Robert Gardner, USA)
22.02 : La drum (Dumitru Budrala, România)
23.02 :Logodnicele grase (John Bulmer, UK)
26.02: Penitenciar (Catalin Stefanescu, România)
27.02 : Tarâmul linistii (Robert Lakatos, România)
28.02 :Portrete tibetane (Berit Madsen, Danemarca)