Foto: travelsignposts.com
- Chiar daca nu atinge dimensiunile Londrei sau Moscovei si nici importanta capitalelor Viena sau Praga, orasul Tallinn ramane unul dintre cele mai bogate pe plan cultural atat in Estonia cat si la nivelul Europei. Cei care au avut ocazia sa il cunoasca afirma la unison ca prin valorile promovate, Tallinn constituie o adevarata hrana pentru spiritul uman.
Plimbarile pe strazile centrului istoric medieval te vor convinge ca aici punerea in lumina a trecutului reprezinta in primul rand o datorie, iar mai apoi o modalitate de a obtine beneficii materiale.
Dragostea pentru tot ceea ce s-a transmis din generatie in generatie este dovedita de existenta numeroaselor cladiri din epoca medievala aflate intr-o remarcabila stare de conservare, de bisericile in stil gotic cu turle care strapung cerul si de stradutele pavate cu pietre imbinate perfect. Pe alocuri isi fac aparitia felinare vechi de fier care in alte orase exista doar in expozitii si muzee.
Una dintre cele mai important edificii este primaria veche construita in stil gotic in anul 1248, singura de acest tip din partea de nord a continentului ce s-a pastrat intacta pana in zilele noastre. Tot aici mai pot fi vizitate vechea farmacie, care spre surprinderea vizitatorilor inca functioneaza, si Biserica Sf Olaf.
Daca timpul va ingaduie, de aici puteti merge pe jos pana la Castelul Toompea, ridicat pe locul unei fortarete din secolul IX, care gazduieste sediul parlamentului Republicii Estonia.
Pe teritoriul orasului Tallinn s-a pastrat jumatate din vechiul sistem de fortificatii ce inconjurau asezarea in timpul epocii medievale. Cateva dintre turnurile de aparare servesc ca puncte de observatie pentru turistii dornici sa arunce o privire de la inaltime asupra centrului istoric.
Impunerea orasului Tallinn pe plan cultural s-a produs in anul 1997 odata cu includerea sa in patrimoniul UNESCO. In semn de respect pentru rolul jucat in promovarea valorilor trecutului, orasul Tallinn va purta in anul 2011 titlul de "Capitala Culturala Europeana".