Desi este cel mai mare oras al provinciei Toledo, Talavera de la Reina nu detine puterea politica si administrativa a regiunii, aceasta ramanand in seama orasului faimos datorita coride care a imprumutat numele provinciei.
Talavera de la Reina, sau mai pe scurt Talavera, a luat fiinta la confluenta raurilor Alberche si Tagus in vremea celtilor care au lasat o bogata mostenire arheologica si lingvistica.
Inca din secolul al XV-lea numele "talavera" a fost asociat cu placile ceramice care decorau unele biserici sau vechi conace ale nobilimii. Atelierele care duc mai departe traditia manufacturarii ceramicii in prezent au ramas printre cele mai vii si productive din tara atraganand atentia iubitorilor de frumos din toata lumea.
Orasul este plin de cladiri cu rezonanta istorica, printre care amintim bisericuta Virgen del Prado din secolul XVIII, Arena Coridelor, Teatrul Victoria si Muzeul Ruiz de Luna. Un alt lacas de cult important este biserica Mudejar ce dateaza din secolul al XIV-lea si care prezinta numeroase influente din partea stilului gotic. Desi in ansamblu este o bijuterie in materie de arhitectura, atrage atentia fatada pricipala cu intrarea sa in forma de arc frant.
Dupa ce au cucerit asezarea in anul 712, musulmanii au construit ziduri noi de aparare si un castel la Talavera. Ei au fost cei care au adus pe aceste meleaguri tehnica morilor de apa si noi produse din Africa si Asia.
Talavera este impartit de raul Tagus in doua parti care comunica intre ele prin trei poduri, unul construit chiar de catre romani. In centrul orasului exista si doua insule: Insula Grande si Insula Chamelo, aceasta din urma fiind casa unei frumoase paduri mediteraneene.
Datorita traditiei indelungate, Talavera a fost supranumit "orasul ceramicii" si a stat la baza stilului artistic omonim intalnit cu precadere in Mexic. Dintre specialitatile culinare locale trebuie sa incercati delicioasa carillas con chorizzo, un fel de fasole cu carne de porc si mult piper.
Sursa foto