Ioana Pirvulescu i-a invitat in Carturesti la ceai pe criticul de carte Marius Chivu, pe actorul Florin Zamfirescu si pe directorul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu.
De ce 'Secretele cartii de pe noptiera'? - Ioana Pirvulescu vorbeste despre frustrarea re-simtita in perioada comunis-mului, cind, explica scriitoarea, 'totul era un mare secret. Aceasta colectie de la Humanitas ar trebui sa revele secrete, dar niciodata dupa terminarea unei carti nu poti spune ca ai inteles-o cu adevarat, intotdeauna ramine ceva ce ti se pare inaccesibil, nerevelat'.
Cu Sade si Florin Zamfirescu 'la ospiciu'
Discutia s-a concentrat asupra unuia dintre cele mai controversate titluri ale colectiei - 'Sade la ospiciu'. Florin Zamfirescu a povestit publicului experienta legata de interpretarea rolului marchizului de Sade in piesa omonima de la Odeon. Actorul a marturisit ca nu citise nici o lucrare a controversatului scriitor pina sa primeasca scenariul piesei. 'Dupa ce am citit scenariul, am citit inca patru carti ale lui Sade, si trebuie sa marturisesc ca, oricit de lipsit de pudibonderie as fi, m-au socat iremediabil', declara acesta.
Marius Chivu un egoist
Din cele 100 de titluri ale colectiei, criticul Marius Chivu, fidel Editurii Humanitas, nu a recenzat decit un singur volum din 'Cartea de pe noptiera'.
Justificarea acestuia este de natura sentimentala - 'criticul literar din mine a fost dezarmat, s-a aflat intr-o asemenea intimitate cu cartile citite incit n-a mai simtit nevoia sa mai scrie... as putea spune chiar ca a fost un act de egoism, am vrut sa pastrez pentru mine ceea ce descoperisem'.
Liiceanu, despre 'bijuterii'
'Cind vad un lucru frumos, oamenii vor sa afle mecanismele din spatele acestui lucru'. In acest sens, Gabriel Liiceanu vorbeste despre gustul desavirsit cu care Ioana Pirvulescu alege cartile din aceasta colectie, pe care le numeste 'bijuterii'. Editorul a marturisit, cu acest prilej, ca e e un sustinator al colectiilor de carte in general, iar al acestei colectii de mare succes la public in special, marturisindu-si frustrarea din perioada comunismului, legata de accesul prohibitiv la literatura, la cultura in general.
Secrete de capatii
Intrebata cum alege cartile din colectie, Ioana Pirvulescu declara ca este ajutata, pe mail, de oameni din toata lumea care ii recomanda titluri de actualitate. 'Din 20 de titluri, numai unul ajunge sa fie ales in final pentru a fi publicat, asta daca eu pot citi cartea respectiva pe nerasuflate'. Ioana Pirvulescu isi manifesta bucuria si dezamagirea in acelasi timp pentru faptul ca anumite titluri publicate in colectia 'Cartea de pe noptiera' au fost preluate de alte colectii ale Humanitas-ului: 'Eu imi simt colectia desperecheata'. Despre titlul colectiei care poate transmite ideea de relaxare si neseriozitate, Pirvulescu raspunde ferm: 'Este o greseala, cartea de noptiera este o varianta mai putin orgolioasa a cartii de capatii. Oamenii aveau in secolele trecute in format de buzunar numai carti precum Biblia, carti de rugaciuni. Asadar, cartea de pe noptiera este una foarte importanta, nu una care sa te faca sa adormi, ci una care sa compenseze pentru tot uritul pe care il traiesti peste zi'.
Smara Voicu