Una dintre cele mai vechi asezari din zona, atestata documentar inca din anul 1115, Tachov a fost adesea locul unor batalii care au distrus partial orasul, fiind asediat, cucerit si recastigat in repetate randuri. In vremea Razboiului de Treizeci de Ani de exemplu mare parte din fortificatii si cladiri au fost aproape cu totul ruinate, dupa ce inainte, in perioada Razboaielor Husite, fusese in repetate randuri atacat si cucerit. La fel ca multe alte localitati din zona avea sa fie ocupat de Germania in 1938, iar dupa 1945 cea mai mare parte a populatiei germane a fost expulzata, aici fiind adusi colonisti cehi si slovaci, alaturi de imigranti veniti din Ucraina sau Romania, multi dintre ei lucrand in minele de uraniu din apropiere.
Cei care viziteaza astazi orasul Tachov din Republica Ceha vor descoperi o localitate istorica, plina de farmec si cu o identitate arhitecturala si culturala distincta, de la vechile edificii publice la fortificatii sau biserici. Puteti incepe cu o vizita la vechiul castel din Tachov, un simbol al orasului, renovat integral in secolul al XIX-lea cand a capatat un aspect renascentist, si care dupa al Doilea Razboi Mondial a fost la un pas de demolare din cauza degradarii accentuate. Reconstruit in a doua jumatate a secolului trecut, isi asteapta astazi vizitatorii atrasi de eleganta constructiei, decoratiunile si mobilierul din interior. S-au pastrat din fericire si o buna parte din vechile ziduri ce aparau cetatea Tachov, ridicate din secolul al XIV-lea si considerate astazi una dintre cele mai populare si importante obiective, si veti putea majoritatea celor 24 de turnuri de aparare ce protejau inainte orasul.
In Tachov sunt si numeroase biserici, precum impresionantul edificiu in stil neogotic care gazduieste astazi si numeroase concerte de muzica clasica si sacra, in special in perioada Craciunului. O veche biserica gotica, ridicata cu secole in urma si modificata mai tarziu, este un monument istoric remarcabil de bine pastrat, si la fel de interesanta este si Biserica Sf. Wenceslas, cea mai veche din Tachov si probabil ca a fost ridicata pe fundatiile unui lacas de cult chiar mai vechi decat cetatea originala. Nu ratati vechea Manastirea Fransciscana (ordinul calugaresc a venit prima oara in Tachov in jurul anului 1466, dar cladirea avea sa fie renovata si extinsa in repetate randuri) astazi muzeu municipal, cel mai bun loc pentru a intelege mai multe despre trecutul si identitatea localitatii si regiunii. Un alt obiectiv fascinant pentru interesati de trecutul zonei este vechiul cimitir evreiesc din apropierea Strazii Rapotin, cele mai vechi pietre funerare de aici datand din secolul XVII.
Foto: wikipedia.org