Leonardo da Vinci, Cina cea de Taina, 1498
"Cina cea de Taina" este una dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Leonardo da Vinci , fiind considerata una dintre capodoperele picturii. A fost foarte apreciata inca din 1498, cand artistul a terminat compozitia, si in ciuda schimbarii gusturilor si mai ales a deteriorarii lucrarii (datorita tehnicii folosite de catre da Vinci) ramane in topul preferintelor iubitorilor artei, in mare parte datorita expresivitatii. Este reprezentarea idealizata a unui element central al credintei crestine, cu o forta expresiva si narativa extraordinara, fiind reprodusa si imitata de nenumarate ori si ramanand pana acum o lucrare simbolica.
Vincent Van Gogh, Vaza cu 12 tulpini de floarea-soarelui, 1888
van Gogh a terminat aceasta lucrare in vara lui 1888, la Arles, unde se stabilise in luna februarie. Perioada petrecuta aici avea sa fie deosebit de prolifica, pictorul realizand peste 200 de tablouri in doar 15 luni, intr-un ritm de lucru alert. Cu toate acestea, a fost o perioada mai mult decat dificila : nu reusea sa vanda nici macar o lucrare, problemele financiare erau tot mai mari (chiar daca fratele sau, Theo, incerca sa il ajute), iar crizele nervoase, insotite de halucinatii si depresii, il chinuiau tot mai tare. Satul de singuratate, isi dorea sa puna bazele unei mici comunitati de artisti la Arles, si reuseste sa il convinga pe bunul sau prieten Gauguin sa i se alature. Din pacate relatia dintre cei doi se va deteriora rapid, ducand la celebra cearta si la criza de furie a lui van Gogh, in urma careia acesta isi va reteza partial urechea stanga cu un brici. |
Claude Monet, Nuferi, efect de seara, 1897
Claude Monet nu era indragostit doar de arta, ci si de natura si mai ales de lumea florilor, iar gradina sa, amenajata dupa gusturile sale, era celebra in epoca. Dincolo de frumusetea florilor, pe care le ingrijea cu aceeasi pasiune cu care se dedicase tablourilor sale, gradina avea sa fie principala sursa de inspiratie pentru o buna parte a vietii sale, Monet incercand sa surprinda pe panza culorile, umbrele si luminile, ceata, jocurile de apa. Printre florile sale preferate se numarau nuferii, de care avea grija zile intregi si pe care ii contempla si ii picta fascinat.
|
Lucrarea din 1897 este una dintre primele dedicate acestor flori, Monet povestind ulterior ca i-a luat mult timp pentru a intelege artistic nuferii, pe care i-a plantat si ingrijit pentru simpla lor frumusete. Mult timp i-a privit fara a se gandi sa ii transpuna pe panza, pentru ca ulterior sa inteleaga ca un peisaj sau o floare sunt dincolo de realitatea imediata, trecand peste limitele timpului.
Pablo Picasso, Guernica, 1937
Cand Guernica, cel mai vechi oras basc, centru cultural deosebit de important in istoria Spaniei, a fost distrus de bombardamentele germane, Picasso s-a decis sa protesteze prin arta. Orasul fusese distrus de atacul bombardierelor si nu mai ramasese decat cenusa, iar intreaga Spanie era macinata de Razboiul Civil si atrocitatile acestuia. Initial guvernul spaniol ii comandase lui Picasso o compozitie murala pentru pavilionul spaniol de la Expozitia Mondiala din Paris.
Tema acesteia ar fi trebuit sa fie "artistul in atelierul sau", dar dupa ce a aflat de distrugerea orasului Guernica, Picasso s-a decis ca alta va fi tema. Dupa numeroase schite si studii, Picasso avea sa ofere o viziune proprie si stranie a dramaticului eveniment, un alt fel de a privi istoria contemporana. Rezultatul a fost Guernica, una dintre cele mai cunoscute si mediatizate dintre lucrarile sale si o compozitie iconica pentru arta secolului XX. In 1981, dupa patru decenii de exil la New York, compozitia a revenit in Spania, dupa ce Picasso declarase ca nu vrea ca Guernica sa revina Spaniei decat dupa prabusirea regimului franchist.
5. Salvador Dali, Rapirea Europei, 1983
Pictorul suprarealist spaniol Salvador Dali s-a nascut pe 11 mai 1904 la Figueres, Catalonia, o regiune care va juca un rol decisiv in formarea sa artistica. Cu un apetit deosebit pentru controverse si scandaluri, Dali avea sa joace rolul de lider al grupului suprarealist, ajungand dupa 1939 la o ruptura zgomotoasa si indelung comentata, pentru a deveni in final cel mai important artist suprarealist din istorie.
La sfarsitul lui 1982, dupa o serie de viziuni halucinante, Dali incepe sa lucreze la "Enlevement topologique d'Europe. Hommage a Rene Thom (Rapirea topologica a Europei. Omagiu lui Rene Thom), o compozitie putin cunoscuta. Pictata in ulei, pe panza, este o lucrare stranie, care a suscitat numeroase comentarii, fiind privita ca o expresie a deznadejdei lui Dali sau chiar ca o forma de exprimare a nebuniei acestuia. Este o compozitie foarte simpla, compusa practic din doua linii, pe un fundal cenusiu, celelalte elemente fiind o cruce si, in coltul din stanga jos, cateva simboluri matematice (o referinta la Rene Thom). Este departe de compozitiile uriase, ciudate si pline de culoare realizate in trecut de Dali.
La o analiza mai atenta, enigma incepe sa se risipeasca. Una dintre linii, cea din dreapta, corespunde soselei dintre Salses si Narbonne, in timp ce a doua ar putea fi drumul dintre Tuchan si Durban-Corbieres, realizate cu o exactitate topografic. Locul marcat printr-un X ar fi Perillos. La inceput s-a crezut ca Dali a transpus o harta rutiera, dar potrivit marturiilor acesta nu a folosit asa ceva, bazandu-se pe propria viziune.