Picturile realizate cu ajutorul pigmentilor in uleiuri vegetale au fost semnate de mari pictori si si-au dovedit trainicia. Adesea erau utilizate culori pe baza pigmentilor in ulei de in. Produsele obtinute erau numite "lacuri" si au fost foarte apreciate pentru luciul oferit tablourilor.
Ocazional se foloseau uleiuri preparate din seminte de mac, ulei de nuc si ulei de sofran. Acestea ofereau proprietati diferite vopselelor. Diferentele erau vizibile spre exemplu la folosirea nuantelor de galben. Totodata uleiurile intrebuintate influentau timpul de uscare al picturii.
Vopselele pe baza de ulei au fost se pare pentru prima data folosite in zona Afganistanului, undeva intre secolul V si IX si au devenit populare in secolul XV. In perioada Evului Mediu arta de a picta cu vopsele pe baza de ulei a migrat catre vest si a devenit in Europa o practica principala in procesul de creare a operelor de arta.
Cea mai veche pictura in ulei dateaza din jurul anului 650 e.n. si a fost gasita intr-o pestera in Afganistan, in Valea Bamiyan, dupa cum sustin cercetatori europeni si japonezi.
In perioada Renasterii tehnicile de pictura pe baza de ulei erau foarte bine reprezentate.