Cea mai mare expozitie retrospectiva a artistului de la cea din 1985 cuprinde 230 de lucrari de pictura si grafica, selectate din colectiile muzeului, avand ca tema peisajul. Publicul va putea sa redescopere lucrari celebre, precum „Toamna la Fontainebleau”, „Andreescu la Barbizon”, „Taranca franceza in vie”.
Vor fi prezente si lucrari mai putin cunoscute, expuse rar sau chiar deloc. Un exemplu este lucrarea „Printul Carol trecand in revista prizonierii turci” (realizata monocrom, in procedeul grisaille, sugerand fotografia), care nu a mai fost prezentata niciodata, din motive politice.
Curatorii expozitiei sunt muzeografii Monica Enache, pentru sectiunea de pictura, si Mariana Vida, pentru cea de grafica. „Expozitia acopera toate marile etape ale creatiei artistului”, ne-a declarat Mariana Vida.
„Grigorescu a reusit sa transfere arta veche de traditie bizantina in domeniul modernitatii. Desi incepe ca un pictor realist, sub influenta lui Courbet, spre sfarsit grafica sa devine un desen practic impresionist. Viziunea sa il apropie de marii pictori impresionisti ai epocii. Lucrarea cu Printul Carol este importanta in contextul reconsiderarii activitatii de colectionar a lui Carol I”. Expozitia este insotita de un album bilingv, romano-francez.