Materialele textile sunt elemente de baza in designul interior. Acestea se regasesc in aproape toate piesele ce alcatuiesc decorul: covoare, tapiterii, draperii, accesorii. Fie ele naturale sau sintetice, tesaturile aduc textura si culoare interiorului. Aproape oricarei piese de mobilier i se poate imbunatati aspectul prin “imbracarea” acesteia cu o cuvertura, o tapiterie, o husa. Peretii nu fac exceptie, si ei pot fi la fel de bine “impodobiti” cu fel de fel de tesaturi.
Decorarea acestora cu materiale textile nu reprezinta o noutate, tesaturile pe perete reprezentand o practica destul de veche in casele din mediul rural. Si astazi unele case taranesti au peretii decorati cu peretare cusute cu motive florale sau cu scene biblice, ce acopera aproape toata lungimea peretelui camerei. De obicei aceste peretare sunt asezate pe peretele din dreptul patului.
Ideea de decorare a zonei patului s-a pastrat cu timpul, dar i-au fost aduse unele imbunatatiri. Designerii au incercat prin mai multe metode sa scoata in evidenta piesa principala din dormitor: patul, fie printr-un design deosebit al acestuia, fie cu ajutorul unei lenjerii confortabile de calitate sau cu accesorii dintre cele mai inovative. Tabliile de pat continua sa se regaseasca printre preferintele designerilor, in special cele capitonate. Pe langa faptul ca pot acoperi un perete gol, tabliile pot completa din punct de vedere estetic amenajarea dormitorului.
Exista zeci de modele de tablii, de la cele din lemn masiv, din fier forjat, pana la tablii de tip baldachin. Ramane insa sa alegeti modelul si tipul materialului din care este realizata tablia in functie de stilul de amenajare al camerei. Tabliile din materiale textile sunt foarte populare acum. Puteti opta pentru o tablie capitonata sau inramata, sau pentru una realizata doar dintr-un material textil infasurat pe un suport metalic sau din lemn. Cea din urma poate fi si un decor special pentru perete.
Aceste decoratiuni nu sunt foarte greu de facut, va puteti realiza singuri tablia patului in culori care sa se asorteze cu finisajele dormitorului. Confectionarea propriei tablii reprezinta si o solutie destul de rentabila avand in vedere ca va puteti alege materialele cele mai convenabile. Chiar si o tablie veche poate fi reconditionata cu ajutorul materialelor textile. Exista tablii care nu sunt detasabile, care fac parte din „structura de rezistenta” a patului, acrestea neputand fi inlocuite. Tabliile de pat din materiale textile sunt potrivite pentru a crea ceva nou si neobisnuit, avand posibilitatea sa alegeti orice dimensiune, culoare, model si forma.
Sursa foto: furnitureinteriordesign.com
Ianuarie 2014
A.I.
editor artline.ro