Tabara europeana de sculptura monumentala in lemn Eurosculpt Sibiu 2007 incepe astazi in Muzeul Satului-Astra din Dumbrava Sibiului si va ramane deschisa pana duminica, 3 iunie, au anuntat reprezentantii Complexului national muzeal Astra, titularul proiectului. Potrivit acestora, in editia din acest an a taberei este propusa realizarea unor ansambluri monumentale de sculptura in lemn, executate de opt artisti sculptori cu prestigioasa activitate artistica, din Romania si 4 tari europene (Ungaria, Cehia, Moldova si Anglia). Creatiile artistilor vor fi inspirate din fondul X1_AdParams = { 'pub':'1212121112121', 'site':'romanialibera', 'section':'site', 'zone':'rectangle', 'size':'300x250' }; cultural-traditional romanesc conservat in Muzeul Civilizatiei Populare si Traditionale Astra din Sibiu, care va constitui si spatiul ambiental de amplasare a sculpturilor. Prin aceasta actiune se vor realiza
lucrari de arta plastica contemporana, cu caracter european, ce vor purta pecetea filonului traditional autohton, transfigurat in creatia artistica specifica secolului XXI. Potrivit drei Anca Gaston, consilier de comunicare in cadrul CNM Astra, proiectul continua initiativa din 1992, de a invita sculptori reputati din Romania pentru a realiza si expune, in spatiul adiacent muzeului, lucrari monumentale de sculptura in lemn, inspirate din fenomenologia culturii populare romanesti. In anul 2007, se intentioneaza prelungirea acestei manifestari printr-o abordare europeana si invitarea unor sculptori din mai multe tari europene, pentru a se alatura artistilor romani. "In cadrul proiectului, urmarim dezvoltarea sectiunii patrimoniale si expozitionale, exterioara expozitiei etnografice, capabila sa devina o adevarata 'Galerie europeana de sculptura in lemn', prin rezervarea, in exclusivitate, ca spatiu expozitional, a 'Aleii Calaretilor', integrata astazi Muzeului Satului", a declarat Anca Gaston.
Acuarela Gheorghe Leahu
Pana pe 5 iunie, holul mare al Primariei gazduieste expozitia de acuarela a arhitectului-pictor Gheorghe Leahu din Sibiu. In albumele si ghidurile publicate pana mai ieri, Sibiul avea o infatisare marcata de patina sa istorica. Din anul 2006 incoace, centrul sau istoric a primit un aspect sarbatoresc, cu infrastructura si pavaje decorative noi, cu restaurarea ampla a patrimoniului arhitectural. Din pasiune pentru frumusetea unica a Sibiului, Gheorghe Leahu si-a propus, ca arhitect si acuarelist, sa surprinda imaginea actuala a Sibiului, printr-o expozitie cuprinzatoare, alcatuita din 50 de acuarele, realizate cu intentia de a crea un itinerar cultural, "de suflet" al monumentelor sibiene reprezentative. Expozitia ramane deschisa publicului pana marti, 5 iunie.
Astazi la Sibiu
"Flori de mac", documentar, Eniko Magyari Vincze,
studioul astra film, piata huet, ora 14,00
Stand Up Comedy cu Radu Gheorghe si Dana Voicu,
imperium pub, bdul balcescu, ora 20,30
"A personal touch/Eu,Timp, Gest", vernisaj expozitie de pictura Andrei Ciurdarescu,
galeria art vo, gral magheru, ora 19,00
Acuarela sibiana, expozitie Gheorghe Leahu,
holul mare al primariei, piata mare, ora 9,00
"Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermann"
23 aprilie-31 decembrie, permanent, diverse locatii din sibiu
"Bibliotecile publice ale Capitalelor Culturale Europene" : 1 mai-20 decembrie,
ora 10.00, Biblioteca Judeteana ASTRA
Fundatia sasilor transilvaneni si proiectele ei in Transilvania : 23 aprilie-18 mai, ora 10.00, Biblioteca Astra
Expozitie "Arhitectura fortificata saseasca din Transilvania" : 16 aprilie-29 septembrie, ora 10.00
Samuel von Brukenthal : Modell Aufklaerung
8 februarie-30 decembrie, ora 11.00, muzeul brukenthal, palatul brukenthal
Europa luminilor si colectionarii sai. Modelul Brukenthal : Samuel von Brukenthal. Modell Aufklaerung" : 1 aprilie-30 mai, mai putin lunea si martea, ora 11.00, Muzeul National Brukenthal, Palatul Brukenthal.
Mai 2007