Plante rare, ocrotite de lege
Emisiunea de timbre a fost avizata de Rik Neirnck, din Belgia, membru al "European Orchid Committee" si de Adorian Ardelean, doctor in biologie, coordonator al Proiectului myNature.
Orhideea Epipactis palustris se gaseste in mlastinile din judetele Brasov, Cluj, Bihor si Harghita. Numele sau popular este Mlastinita. A fost mentionata pentru prima oara de Carl von Linne, in anul 1769, dar a fost descrisa de Heinrich Edler, un medic si botanist austriac. Orhideea Dactylorhiza maculata a fost descrisa tot de Linne, in 1753. Este raspandita aproape in toata tara. Anacamptis pyramidalis se gaseste pe pasunile montane si are culoarea de un rosu aprins. Orhideea Ophrys scolopax a fost descrisa de botanistul spaniol Antonio Jose Cavanilles, in 1793. Cephalanthera rubra este raspandita aproape in toata tara. Toate orhideele sunt ocrotite de lege.
Colectionari impatimiti
"Exista doua mari cluburi internationale, de pasionati care colectioneaza timbre si stampile cu orhidee. Una cu sediul in Australia, si una cu sediul in Germania. Din ultima fac si eu parte. Stampilele de posta cu orhidee se gasesc destul de dificil, insa au aparut si in Romania. Ma bucur ca in sfarsit s-au tiparit si timbrele cu orhideele autohtone. Putini stiu ca avem orhidee salbatice in padurile din preajma Brasovului", spune Andrei Lenard.
Lista timbrelor cu acest motiv emise de Posta Romana este relativ restransa: seria cuprinsa in doua blocuri de cate 12 timbre, emisa in 1988, redand orchidee exotice, trei timbre reprezentand Papucul doamnei in serii cu plante protejate, sau rezervatii naturale din Romania, si un timbru infatisand Sangele voinicului.
Mult mai insemnat este numarul stampilelor speciale sau ocazionale pe care se regasesc diverse specii de orchidee, atat autohtone, cat si exotice. Din 1990 si pana in acest an s-au facut in tara 27 de stampile speciale de posta, cu orhidee. Prima a fost emisa imediat dupa Revolutie.
Stampila brasoveana, la Muzeul Vaticanului
In urma cu cativa ani, in ziua de Vinerea de Mare s-a folosit o stampila ocazionala la Oficiul 1 Brasov, avand textul "...o picatura de Sange al Voinicului din Gradina Maicii Domnului, pentru Ioan cel Mare...". I-a fost dedicata lui Papa Ioan Paul al II-lea.
In data de 4 noiembrie 2005, Universitatea Babes-Bolyai, a decernat Titlul de Doctor Honoris Cauza, Sanctietatii sale, Benedict al 16 - lea. Designerului stampilei: Lenard Dénes István, tocmai fusese admis la Facultatea de Pshihologie a Universitatii. Studentul a predat Ambasadorului Vaticanului in Romania, Monsegniorul Jean-Claude Périsset, un exemplar din plicul special si o Foaie Comemorativa, din partea Asociatiatei Filatelice Brasov si a Clubului Orhideofililor din Romania. Acum, plicul cu stampila se afla la Muzeul Vaticanului.
Aprilie 2007