Dupa zece zile de vizionari, concerte, petreceri si evenimente speciale, Festivalul International de Film Transilvania si-a incheiat cea de-a sasea editie simbata, la Cluj, si duminica, la Sibiu. In cifre, TIFF a crescut enorm de la o editie la alta: daca in urma cu trei ani stringea aproape 20.000 de spectatori, in 2006 s-au adunat la Cluj peste 40.000 de oameni, iar editia speciala de anul acesta, organizata paralel la Cluj si la Sibiu, a depasit numarul de 50.000 de spectatori.
Intre 1 si 10 iunie, 160 de filme, dintre care 111 lungmetraje si 49 de scurtmetraje din peste 30 de tari, au rulat in locurile pregatite de organizatorii TIFF: doua sali la Sibiu - singurul cinematograf din oras si Pavilionul CCE, construit special pentru Capitala Culturala Europeana, si in cinci locuri la Cluj, printre care salile de cinema Republica, Victoria si Arta. Clujul a devenit neincapator pe durata festivalului: o simpla promenada de citeva minute prin centru era suficienta ca sa te ciocnesti de zeci de oameni cu ecusoane de invitati, voluntari, jurnalisti participanti la TIFF. De fapt, echipa festivalului a ajuns la aceasta editie la 150 de persoane, carora li s-au alaturat inca 150 de voluntari, romani si nu numai, unii dintre ei veniti tocmai din America. Intre Cluj si Sibiu, publicul a putut da ochii cu aproximativ 500 de invitati, iar strainii nu incetau sa se declare incintati de orase si de localnici: Assante a ramas surprins ca a putut sa se plimbe in voie prin Cluj si ca, desi oamenii il recunosteau pe strada, ii zimbeau si isi vedeau de drum, fara sa-l asalteze cu saluturi si intrebari.
Editia a sasea a Festivalului Transilvania a fost declarata la unison, de catre critici si de catre jurnalisti, cea mai buna de pina acum, iar selectia filmelor din competitie a multumit pe toata lumea, Alex. Leo Serban spunindu-ne ca A'a fost cu mult peste ce s-a intimplat in anii anterioriA". Criticul de film a ramas impresionat de numarul spectatorilor in fiecare dintre salile de proiectie: A'Au fost mult mai multi decit anul trecut, insa ceea ce conteaza este ca lumea nu s-a dus doar la filmele romanesti, am vazut sala de o mie de locuri de la cinema Republica plina chiar si la ora 15.00, la filmul spaniol AAlbastru Inchis Aproape NegruAA'. Insa, oricit de greu ar fi de crezut ca succesul unui asemenea eveniment are si partile sale mai dificile, TIFF 2007 ne-a dat citeva motive de ingrijorare: oricit de bine ar fi sa vezi oameni mergind la cinema in numar mare la orice ora, in orice sala, cresterea constanta a festivalului de la Cluj ii va obliga pe organizatori sa gaseasca o solutie la problema cinematografelor locale. Cea mai mare sala din Cluj are aproape o mie de locuri, anul acesta au intrat insa zeci de persoane care au stat in picioare la proiectii, facind atmosfera aproape irespirabila uneori, iar celelalte doua sali, desi mai moderne, au o capacitate mult mai mica. Numeroase voci au semnalat aceasta problema, Alex. Leo Serban considerind ca TIFF a ajuns sa depaseasca potentialul Clujului inregistrind o crestere atit de spectaculoasa de la an la an.Cristiana Visan