Este cartea publicată în 2005 la Editura Polirom şi pentru care autorul a primit premiul al doilea la "Marele Premii pentru Literatura est-europeană".
Potrivit "Polirom", romanul reprezintă unul dintre cele 15 contracte vândute până acum, din colecţia "Ego. Proza", în străinatate.
"Drept să spun, publicarea romanului meu în străinătate mă interesează în primul rând ca o şansă de a mă apropia şi mai mult de publicul din România. Nu-mi pot încă imagina publicul 'străin'. Pe-al nostru îl cunosc şi ştiu că, dacă 'Trimisul...' va avea succes în afară, numărul celor curioşi să mă citească aici, acasă, va creşte", susţine Florin Lăzărescu, scriitorul pe care unii critici literari au "pariat".
Autorul se pregăteşte ca, în primavara anului viitor, să-şi lanseze acest roman şi în Franţa, la "Editions des Syrtes", şi în Slovenia, la "Modrijan Zalozba".
Florin Lăzărescu (născut în 1974) este unul dintre cei mai activi scriitori de astăzi. Prozator, publicist şi scenarist, el a debutat în 2000, cu un volum de povestiri "Cuiburi de vîsc". A mai publicat un volum în format electronic - "Şase moduri de a-ţi aminti un cal sau şase povestiri" (2003), romanul "Ce se ştie despre ursul panda" (2003).
Colaborează la mai multe reviste literare.
Ca scenarist, Florin Lăzărescu a câstigat concursul organizat în 2005 de Centrul Naţional al Cinematografiei, cu scurtmetrajul "Lampa cu căciulă", regizat de Radu Jude în primavara anului 2006.
Din 15 ianuarie 2003, scrie on-line un "Jurnal intim" (pe site-ul personal http://lazarescu.reea.net).