Numele ales initial pentru oras nu a fost Sydney, ci New Albion, ca un omagiu adus Marii Britanii. Pana la urma, dupa ezitari si propuneri respinse, a fost aleasa varianta Sydney, dupa lordul britanic omonim.
Este pe pozitia a 12-a in lume in topul celor mai scumpe orase.
Cu o populatie de peste 4.6 milioane de locuitori este cel mai mare oras din Australia, dar si principalul centru economic al acesteia. Statistic orasul Sydney reprezinta un sfert din economia australiana, insemnand comert, servicii, minerit, finante, proprietati si producatori, si mai bine de jumatate din companii au sediul central aici.
Engleza este principala limba vorbita aici, dar chineza si araba sunt foarte populare datorita importantelor comunitati din Sydney.
Harbour Bridge din Sydney este un port din otel, inaugurat in martie 1932, si are o lungime de 1469 metri, o latime de 49 metri si inaltime de 134 metri.
Casa Operei din Sydney este principalul reper cultural si turistic al orasului si simbolul arhitectural al acestuia, fiind un proiect ambitios, inedit si, cel putin in primele sale faze, atat de costisitor si indraznet incat nimeni nu a crezut ca poate fi cu adevarat pus in practica. Nu intamplator bugetul alocat a fost depasit de peste o duzina de ori, si timpul de executie a fost cu un deceniu mai mare decat cel estimat. Nu e tocmai de mirare pentru un edificiu cu o lungime de 185 de metri si o latime de 120 de metri, a carui arhitectura surprinde si incanta. Piatra de temelie a viitoarei cladiri a fost pusa in 1959, in luna martie, iar pana in 1963 a fost terminata temelia si ulterior platforma. Din 1963 pana in 1967 au fost realizate structura de rezistenta si acoperisul, pentru ca pana in 1973 sa fie pusa la punct amenajarea interioara. Ulterior proiectului i s-au mai adus diverse imbunatatiri si schimbari.
Bugetul initial pentru proiect era de sapte milioane de dolari australieni. In final totul a costat peste 102 milioane.
Daca toate piesele care alcatuiesc acoperisul ar fi puse laolalta, atunci rezultatul ar fi o sfera.
In fiecare an impresionanta cladire este gazda a peste 3000 de spectacole, si nu doar de opera. A fost inaugurata pe 20 octombrie 1973 cu Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.
Jorn Utzon, cel care a realizat proiectul pentru Casa Operei din Sydney, a fost nevoit sa il abandoneze si se pare ca niciodata nu si-a vazut cea mai importanta creatie terminata. Un conflict care a escaladat rapid a dus la ruptura dintre arhitect si autoritatile australiene, si chiar daca ulterior Utzon a regretat, cladirea a fost continuata si terminata dupa 1966 de Peter Halln, David Littlemore si Lionel Todd.
Vreti o prezentare de moda cu totul neobisnuita? In Sydney exista o prezentare anuala a modei pentru... rate. Simpaticele pasari domestice sunt imbracate cu tot soiul de tinute, inclusiv elegante palarioare, si defileaza in fata publicului. Ceea ce a inceput ca o gluma tinde sa devina o amuzanta si populara traditie.
Poate nu e o intamplare, tinand cont ca in Sydney are loc in fiecare an Festivalul ideilor periculoase. Si chiar daca pare un nume potrivit mai curand pentru un roman contemporan, este o reuniune a unor importanti oameni de cultura din Australia si nu numai, care se intalnesc aici pentru a discuta cele mai delicate si mai importante subiecte ale zilei. Iar unele dintre dezbateri ajung sa fie destul de tensionate, dar categoric fascinante pentru marele public.
Cand monezile de 1 si 2 centi australieni au fost retrase, in 1991, cea mai mare parte dintre acestea aveau sa fie topite si folosite pentru medaliile de bronz la Jocurile Olimpice din Sydney, in 2000.
Cel mai popular sport de vara in Sydney a fost si ramane cricketul.
foto: australia.com, wikipedia.org, cityofsydney.nsw.gov.au