inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Sute de cercetatori in Istoria Religiilor reuniti in Capitala

0 Comentarii
Ieri s-a incheiat cel mai mare congres de istorie a religiilor din Europa.

 



 


 "Congresul european de istorie a religiilor", cel mai important din Europa, desfasurat pentru prima data la Bucuresti, s-a incheiat aseara.

Tema "Istoria religioasa a Europei si Asiei" s-a discutat timp de patru zile, in prezenta a 250 de savanti din 30 de tari, la Universitatea Bucuresti.

Comisariatul General al Francofoniei de la Bucuresti a inclus acest congres intre manifestarile conexe Sommet-ului Francofoniei, gazduit in Romania la sfarsitul acestei luni.

Andrei Oisteanu, reputat cercetator, unul dintre initiatorii acestui congres, decorat de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei", vorbeste despre Scoala Eliade si despre ce mai inseamna istoria religiilor intr-o lume postmoderna.


EVZ: Care sunt motivatiile organizarii unui asemenea congres? S-a mai desfasurat un congres pe aceasta tema de o asemenea anvergura in Romania?

Andrei Oisteanu: Este primul congres european de istorie a religiilor care are loc in Romania. Mai mult decat atat, este primul care se desfasoara in Europa de Est.

La sfarsitul secolului al XIX-lea sau in perioada interbelica s-a ratat de cateva ori prilejul organizarii la Bucuresti a unui congres international in domeniul unor discipline invecinate (antropologie, etnologie, orientalistica etc.).

De fapt, Romania sta prost la nivel institutional in acest domeniu. Nu exista o catedra sau un institut de istorie a religiilor. Abia in ultimul deceniu s-au facut pasi accelerati, dar deocamdata incompleti, in aceasta directie.


Cum este perceputa astazi Scoala Eliade in lume? Care sunt plusurile si minusurile aparute in continuitatea acestei scoli?

In ultima jumatate de secol, Scoala Eliade a cunoscut mari succese, dar si unele reculuri. De asemenea, biografia lui Eliade, mai ales simpatia fata de Miscarea Legionara din anii ‘30, a fost un element de controversa. Parerea mea, exprimata in cateva studii, este ca derapajul sau ideologic nu i-a afectat opera stiintifica.

Toate aceste aspecte au fost discutate in detaliu in sectiunea si la masa rotunda dedicate posteritatii stiintifice a lui Eliade. Au participat cei mai importanti "eliadologi" si "culianologi": Mac Linscott Rickets, Natale Spineto, Lawrence Sullivan, Charles Long, Norman Girardot, Bryan Rennie, Lindsay Jones, Moshe Idel, Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Matei Calinescu s.a.


Cat accent se mai pune pe istoria religiilor intr-o societate fracturata de postmodernism? Ce mai inseamna aceasta disciplina intr-o lume dominata de mitul Harry Potter?

Poate ca tocmai intr-o lume postmoderna, afectata de secularizare si globalizare, studierea traditiilor culturale si a identitatilor confesionale castiga in importanta. I

n ultimii ani pare sa se manifeste un cvasiesec al coabitarii in unele comunitati multietnice si pluriconfesionale. Se cauta redefinirea unor concepte majore ale lumii contemporane, precum toleranta si multiculturalismul.

Apar in schimb termeni mai noi,  cum am  ar fi de pilda "ciocnirea civilizatiilor". Lumea se confrunta cu razboaie interconfesionale si cu conflicte motivate religios.

 "Razboiul caricaturilor" si conflictul declansat zilele trecute de remarca facuta de Papa privind "agresivitatea Islamului" sunt definitorii pentru epoca in care traim. Cred ca puternicii lumii de azi ar trebui sa aiba mai multi consilieri orientalisti, islamologi si istorici ai religiilor decat experti militari.


Ce rol a avut Asociatia Romana de Istorie a Religiilor in organizarea acestui congres?

In 1997 s-a infiintat Asociatia Romana de Istorie a Religiilor (ARIR), care a devenit membra a asociatiei internationale si a celei europene de profil.

In cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti s-a intemeiat Centrul de Istorie a Religiilor, dar crearea unei catedre sau a unui curs de masterat de profil ramane un deziderat.

De aceea, alegerea Bucurestiului ca gazda a congresului este oarecum paradoxala. A contat foarte mult faptul ca ARIR editeaza in limbi de circulatie internationala doua publicatii apreciate, in care scriu cercetatori din intreaga lume.

Este vorba de ARCHAEUS. Studies in the History of Religions si Studia Asiatica. International Journal for Asian Studies. In principal, acestea au fost argumentele alegerii Romaniei ca tara de desfasurare a congresului.

Este meritul comitetului de organizare (un grup de tineri cercetatori: Eugen Ciurtin, Mihaela Timus, Mihail Neamtu si Gabriela Cursaru) de a fi facut din acest eveniment unul de talie mondiala.

Astfel, in perioada 20-23 septembrie, la universitatea bucuresteana isi vor prezenta prelegerile aproximativ 250 de mari savanti, veniti din 35 de tari.

Este o "revansa" fata de atatea momente ratate in istoria disciplinei. Moses Gaster, Mircea Eliade sau I.P. Culianu nu-si permiteau nici sa viseze la un astfel de festin academic la Bucuresti.


Cum a fost sustinuta tema congresului "Istoria religioasa a Europei si Asiei"? Care au fost cele mai interesante dezbateri din cadrul congresului?

Vor fi zece sectiuni paralele, stabilite pe criterii cronologice si tematice: Religii indiene si studii buddiste; Religii iraniene; Religii greco-romane; Crestinism in Antichitatea tarzie; Iudaism, crestinism si islam in Evul Mediu; Curente hermetice si ezoterism; Interactiuni religioase intre Vestul si Estul Europei; Receptia europeana a religiilor Asiei; Religie si modernitate; Mircea Eliade si mostenirea stiintific.

Imi este imposibil sa aleg cele mai interesante prelegeri din peste 300. Cu siguranta sunt cele pe care le-au prezentat marile nume ale disciplinei: Jean Leclant, Hans Kippenberg, Giulia Gasparro, Giovanni Casadio, Hubert Durt, Jean Kellens, Moshe Idel, Andrew Louth, Antoine Faivre, Norman Girardot, Shaul Shaked, Philippe Gignoux, Martin Schwartz s.a.

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Bogdan Olteanu a donat un pian Filarmonicii din Botosani

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a donat, sambata, un pian Filarmonicii de Stat din Botosani, transmite corespondentul ROMPRES. Pianul, care a apartinut Camerei Deputatilor, a fost ...

Peste 30.000 RON pentru olimpicii judetului

A devenit deja o traditie ca olimpicii sa nu fie uitati in prag de sarbatori de autoritatile publice locale. Dupa ce Primaria a dat peste 90 de premii elevilor (si profesorilor lor) care au obtinut ...

Cele sapte volume din seria Harry Potter puse in vanzare in format eBook
Cele sapte volume din seria "Harry Potter", puse in vanzare in format eBook

Cele sapte volume din seria "Harry Potter", scrise de autoarea britanica J. K. Rowling, au fost puse in vanzare in format eBook, marti, pe site-ul www.Pottermore.com, lansat de J. K. Rowling ...

CONFERINTA PRESA BUCHAREST BIENNALE
CONFERINTA PRESA BUCHAREST BIENNALE

Imagine: Bucuresti vedere aeriana. BUCURESTI, 8 martie 2010. FELIX VOGEL, curatorul desemnat al BUCHAREST BIENNALE 4 va sustine o conferinta de presa pentru a face publica lista artistilor ...

Laureatii Premiilor Observator Cultural 2012
Laureatii Premiilor Observator Cultural 2012

Luni, 26 martie 2012, la Teatrul Odeon, s-a desfasurat cea de-a VI-a editie a Premiilor Observator Cultural. In cadrul Galei, s-au acordat opt premii la cinci categorii si Premiul „Gheorghe ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline