Conceputa intr-o maniera diferita de alte autobiografii ale unor cantareti celebri, “Surrender” (care are in sfarsit si o traducere in limba romana) este povestea lui Bono, dar spusa sub forma (sau in jurul) a 40 de piese, selectate din bogata discografie a trupei U2. Cu peste 170 de milioane de discuri vandute pana acum, turnee in toata lumea, 22 de Premii Grammy si mai multe albume de referinta, U2 a devenit mai mult decat o trupa de succes, un veritabil fenomen pe piata muzicala din ultimele decenii, iar Bono, vocea formatiei, s-a facut cunoscut si ca un filantrop implicat in diverse cauza si fundatii umanitare.
Confesiv, sincer, adesea surprinzator, prezentand capitole si momente prea putin cunoscute, delicate si chiar dureroase din viata lui Bono, “Surrender” nu putea sa treaca peste adolescenta petrecuta in turbulentul si tragicul Dublin, peste pierderea mamei pe cand viitorul artist avea doar 14 ani, sau peste acele momente cand credea ca nu are nimic deosebit.
Ca nu este decat un alt anonim, un mediocru, si ca visele sale vor ramane doar atat, vise. Pe masura insa ce U2 devine mai mult decat una dintre formatiile irlandeze ceva mai cunoscute, iar piesele si mai tarziu albumele stabilesc recorduri de vanzari, iar concertele sunt adesea sold-out, Paul David Hewson/Bono realizeaza ca faima sa poate sa fie folosita si pentru altceva.
Pe langa muzica, in urmatoarele decenii Bono va deveni si unul dintre cei mai cunoscuti activisti, fie ca este vorba de lupta impotriva SIDA in perioada de apogeu a maladiei, de diverse ONG-uri sprijinite de vocea formatiei, de implicarea in cele mai diverse campanii si cauze. Si totusi, chiar daca activitatea caritabila avea sa ii aduca si critici, Bono avea sa reuseasca nu doar sa obtina rezultate spectaculoase, dar in paralel sa continue povestea U2 pret de zeci de ani, devenind una dintre cele mai importante si influente formatii din toate timpurile.